Peter Simon Správy

Riaditeľ chce múzeu prinavrátiť pôvodný stav: Rozšíriť by sa mala aj expozícia hradu!

Prinavrátenie pôvodného stavu v podobe rodového múzea Andrássyovcov a rozšírenie expozičných priestorov Krásnej Hôrky sú plánmi Júliusa Barcziho, riaditeľa Múzea Betliar, pod ktoré hrad patria.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ chce múzeu prinavrátiť pôvodný stav: Rozšíriť by sa mala aj expozícia hradu!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ich realizácia súvisí s rekonštrukciou hradného areálu, ktorá by mohla byť podľa súčasných odhadov ukončená koncom roka 2017 alebo začiatkom roka 2018.

Jedno z prvých

Krásna Hôrka je podľa riaditeľových slov jedným z unikátnych hradov, ktoré sa zachovali počas prvej aj druhej svetovej vojny a prežili tiež socialistický režim. „Je zároveň jedným z prvých múzeí na území Slovenska. Ako múzeum fungovala už v 50. rokoch 19. storočia, čo je naozaj včasný dátum. Našou úlohou je vrátiť späť tento pôvodný stav, pôvodné andrássyovské rodové múzeum. Samozrejme, aj s novými prvkami, ktoré múzejnej prezentácii prináležia v 21. storočí,“ priblížil Barczi.

Za podstatné však považuje urobiť z Krásnej Hôrky múzeum pre súčasného človeka. „Netváriť sa teda, že vytvárame nejaké staré bebekovské alebo andrássyovské sídlo,“ dodal.

Po znovuotvorení hradu by mala byť tiež rozšírená prehliadková trasa a pridané ďalšie expozície.

Vystavia aj nové predmety

„Pokiaľ chceme prezentovať zbierkové predmety, ktoré tu na hrade boli, a tých je takmer 10 000, tak musíme vytvárať aj nové expozičné priestory,“ podotkol riaditeľ s tým, že navyše nachádzajú aj nové predmety, ktoré je nutné vystaviť. „Súvisia s archeológiou, novými výskumami a aj s požiarom hradu. Na to všetko musíme mať priestor, takže nové expozície na Krásnej Hôrke určite budú,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM