Peter Simon Správy

Rezort školstva vybral školy: Vzniknú dve centrá vzdelávania

Rezort školstva bude prostredníctvom regionálneho centra vzdelávania a tréningového centra podporovať v okrese Rožňava oblasť priemyslu, poľnohospodárstva a stavebníctva.

Ilustračný obrázok k článku Rezort školstva vybral školy: Vzniknú dve centrá vzdelávania
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Skonštatoval to štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Peter Krajňák (Most-Híd) po výjazdovom rokovaní vlády SR a stretnutí so starostami Rožňavského okresu.

Rezort školstva podľa jeho slov spolupracoval na príprave jednotlivých akčných plánov najmenej rozvinutých okresov. V okrese Rožňava vygenerovali dve školy, Strednú odbornú školu technickú v Rožňave a Spojenú školu v Dobšinej. Pri nich by malo vzniknúť Regionálne centrum vzdelávania a v Dobšinej by to malo byť tréningové centrum.

„Ide o podporu miestnych stredných odborných škôl, ktoré sú často materiálne poddimenzované. Tieto centrá by mali byť miestom, kde študenti o stredné odborné školy prejavia záujem na základe nových technológií a vybavenosti. V okrese Rožňava sa chceme zamerať na priemysel, poľnohospodárstvo a stavebníctvo. O všetkom bude rozhodovať akčná rada a finančné zdroje by mali byť z ministerstva pôdohospodárstva,“ uviedol Krajňák.

Čítajte tiež: V Rožňave problém so zamestnávaním ľudí cez projekty: Neetické a nemorálne zaobchádzanie so zamestnancom

Minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd) a zároveň podpredseda strany Most-Híd vníma výhodu akčných plánov v tom, že sa to buduje takpovediac zdola. „Podnety prichádzajú z regiónov, kde sa stretli starostovia, primátori, podnikatelia a tak ďalej, ktorí vedia, aké problémy ich trápia. Ja si myslím, že tie plány a požiadavky sú reálne, takže môžu byť aj zrealizované,“ povedal na brífingu po stretnutí so starostami regiónu Sólymos.

Na margo rozšírenia zoznamu najmenej rozvinutých okresov, ktoré potrebujú pomoc od štátu, uviedol, že strana Most-Híd bola za zvýšenie ich počtu, ešte keď bola v opozícii. „Podporíme takúto iniciatívu. Nemyslím si, že tieto akčné plány vyriešia všetko v týchto regiónoch, ale každopádne môžu pomôcť a to je veľmi dôležité,“ dodal Sólymos.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM