Peter Simon Správy

Relax zaručený: 5 miest v okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Ak hľadáte miesta na turistiku, šport či iba obyčajné prechádzky, nemusíte chodiť ďaleko. Gemer toho ponúka viac než dosť. Pozrite si, kam môžete zbehnúť aj cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku Relax zaručený: 5 miest v okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zádielska tiesňava – Zádielska dolina, obec Zádiel

Náročnejšie dvojice, ktoré obľubujú turistiku, si jar môžu vychutnať aj výhľadom zo Zádielskej tiesňavy. Zádielska tiesňava alebo Zádielska dolina je typická krasová 3 km dlhá dolina pri obci Zádiel. Nachádza sa v národnom parku Slovenský kras a leží medzi planinou Horného vrchu a Zádielskou planinou. Vytvorila ju intenzívna erozívna činnosť potoka Blatnica, je miestami len 10 metrov široká a jej vápencové skalné útesy dosahujú výšku vyše 300 m. Lokalita ponúka krásne výhľady na okolie a zaručene aj parádne spomienky.

Lúčka

Obec je zaujímavá aj svojou polohou, pričom už od začiatku obce začína strmý kopec, ktorý následne pokračuje celou touto obcou. Ak si nájdete čas, neváhajte a choďte sa prejsť s rodinou alebo partnerom do tejto krásnej, prírodou obklopenej malebnej dedinky. Nachádza sa približne 19 km od Rožňavy. Jej krása sa rozprestiera v údolí potoka Čremošná. Na planine leží krasové jazero, ku ktorému pripája ľud aj bájku. Toto jazero sa rozprestieralo ešte aj po II. svetovej vojne, potom sa však následkom výbuchu granátov voda začala postupne strácať.

V ľudovej tradícii je pamiatka známa ako husitský kostol. Prístupová cesta, ako aj okolie kostolíka je upravené a pamiatka je prístupná pre verejnosť. V obci nájdeme aj niekoľko prírodných prameňov. Tie si domáci obyvatelia obce zveľadili rôznymi rezbárskymi skvostami. Obec, ktorá je zo všetkých strán obklopená lesom, je priam stvorená na relax a oddych od všedného mestského života.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM