Samospráva

Rekonštrukcia osvetového strediska v plnom prúde: Prečítajte si, čo všetko sa dočká vylepšenia

Budova Gemerského osvetového strediska bude už onedlho v novom šate. Čakajú ju rozsiahlejšie rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia osvetového strediska v plnom prúde: Prečítajte si, čo všetko sa dočká vylepšenia
Zdroj: Dnes24.sk

Budova sa nachádza v centre Rožňavy neďaleko Námestia baníkov. V súčasnosti objekt slúži ako Gemerské osvetové stredisko (GOS). Jej oprava by mala viesť až do podoby, ktorá by vychádzala z pôvodného architektonického konceptu a zároveň by zodpovedala súčasným potrebám. „Rekonštrukcia sa snaží očistiť objekt od nevhodných zásahov realizovaných pri údržbe a pri doterajších stavebných úpravách. Nové architektonické detaily a materiály zodpovedajú pôvodným formám a materiálom,“ povedala Soňa Jakešová z košického úradu VÚC.

Kompletná rekonštrukcia

Návrh predpokladá zrekonštruovať v suterénnych priestoroch existujúcu plynovú kotolňu. Prízemie rozdelia dvoma vstupmi na časť prezentačnú so sálou a klubovňami umiestnenú v uličnom krídle a časť dielní v severnom a východnom krídle budovy. V podkroví, ktoré je v súčasnosti nevyužité, umiestnia administratívu a miestnosti lektorov a nad východným krídlom príležitostné ubytovanie pre externých lektorov. „Realizácie toho návrhu si na prízemí vyžiadajú niekoľko dispozičných zmien, výmenu okien a dverí a vytvorenie nových okenných a dverných otvorov v severnom a východnom krídle. V suteréne návrh počíta, okrem výmeny technológie kotolne a výmeny všetkých inštalácií, s novou strojovňou vzduchotechniky,“ vysvetlila Jakešová.

Cena kompletnej rekonštrukcie, ktorá je dohodnutá jednou aj druhou stranou, a zahŕňa všetky náklady je 1 055 790,29 eur s DPH.

Vznik sa datuje na začiatky 20. storočia

Samostatne stojaca prízemná budova je situovaná na severnom okraji historického jadra na Betliarskej ulici oproti katedrálnemu kostolu. Objekt bol postavený na mierne sa zvažujúcej parcele s hlavnou fasádou orientovanou na západ. „Samostatne stojaca prízemná budova bola postavená v roku 1907 v histori­zujúcom slohu na pôdoryse tvaru U, postavená v mieste pôvodnej budovy, z ktorej bola do novostavby začlenená časť v rozsahu severného krídla. Východné krídlo bolo pristavené až v druhej polovici 20. storočia,“ povedala hovorkyňa úradu Košického samosprávneho kraja Soňa Jakešová.

Autor: Peter Simon

Foto: Gos

Rekonštrukcia budovy GOS v plnom prúde
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM