Peter Simon Správy

Rejdová ožije folklórom: Veľké slávnosti už onedlho, pozrite si prichystaný program

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a obec Rejdová vás srdečne pozývajú v dňoch 19. a 20. augusta „na Rejdovú 2016“ - 43. Gemerský folklórny festival.

Ilustračný obrázok k článku Rejdová ožije folklórom: Veľké slávnosti už onedlho, pozrite si prichystaný program
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Pre návštevníkov nášho najväčšieho folklórneho podujatia sme pripravili bohatý a pestrý program, scénických i nescénických foriem v obci i amfiteátri. Gemerské a hosťujúce súbory a skupiny ponúknu to najlepšie zo svojich repertoárov a v rejdovských dvoroch si tiež každý príde na svoje,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Všetko začne už vo štvrtok

Vo štvrtok, 18. augusta 2016 sa v okresnom meste uskutoční Živá pozvánka na Gemerský folklórny festival s rožňavskými súbormi Dubina a Haviarik. V piatok slávnostne vyzdobená Rejdová privíta prvých účastníkov a domáci im okrem dobrej nálady ponúknu aj niečo z tradičnej kuchyne. Služby Božie za uchovanie tradícií v hornom Gemeri, v miestnom kostole Svätého Michala Archanjela, umocní svojím vystúpením známa speváčka Anka Servická z Prešova. V priestoroch miestnej fary sprístupní Banícke múzeum v Rožňave výstavu zo svojich zbierok „Pastierstvo na Gemeri …“

Na malej scéne o 18-tej hodine organizátori podujatia slávnostne otvoria 43.Gemerský folklórny festival a ďalej už bude javisko patriť domácim i hosťujúcim kolektívom. Uvedú ho mladí muzikanti, ktorí celý týždeň cvičili, aby sa zdokonalili v hre na ľudových nástrojoch. Program „Ďakovanka zo serca“ bude venovaný tohtoročným jubilantom, nositeľom tradičnej ľudovej kultúry, vďaka ktorým sa uchovali naše gemerské zvyky, piesne a tance.

Tento rok zaujímavý hostia

Zo vzácnych hostí to budú Anka Servická s ľudovou hudbou Dribna z Prešova a folklórna skupina zo susedného Telgártu. Zahraničný hosťujúci súbor – Zespół Regionálny Koniaków z Poľska priblíži hudbu, spev a tanec goralov spod Sliezskych Beskýd. Mimo scény návštevníci budú mať možnosť navštíviť výstavu, priučiť sa tradičným remeslám, pochutnať si na „rejdovských pekerajoch” a vo dvore u Brehalu pozrieť tematický dokumentárny film „Zem, ktorá hľadá svoje nebo”. Pre tých, ktorí sa chcú zabaviť bude príležitosť pri hudbe a tanci na pľaci a v hostinci.

V sobotu od skorého rána domáci chystajú dvory, remeselníci náradie, v amfiteátri gemerské kolektívy skúšajú program, na malej scéne sa pripravujú detské kolektívy a súťaž „Uviažem si hantušok“. „Rejdovské dvory, súťaže, voľné účinkovanie folklórnych kolektívov, ale aj program našich najmenších folkloristov na malej scéne prilákajú na pľac priaznivcov folklóru a tradičnej kultúry, aby vychutnali úžasnú festivalovú atmosféru a spoločne sa v sprievode presunuli do amfiteátra,“ doplnila Ferenczová.

Pozoruhodné sprievodné podujatia

V Rejdovej za Hamrom – v amfiteátri, vyvrcholí program tohtoročného festivalu. „Po slávnostnom otvorení, režisér programu Vôňa Gemera, Ján Lipták spoločne s folklórnymi skupinami, ľudovými hudbami a súbormi z nášho okresu a neďalekého Klenovca, načrie do bohatej studnice gemerského folklóru, ľudových zvykov a obyčají. V programovom bloku pod názvom „Prišli do nás hosté“ si návštevníci môžu vybrať z pestrej palety slovenského folklóru v podaní súborov: Barvinok z Kamienky, Liptov z Ružomberka, Starišan z Prešova a Marína zo Zvolena a tiež susedného Poľska. Pre účastníkov festivalu budú pripravené aj pozoruhodné sprievodné podujatia,“ dodáva Mária Ferenczová.

Okrem obvyklého jarmoku ľudových remesiel si návštevníci môžu vyskúšať, aj vyrobiť vlastný výrobok z rôznych textilných techník v stánku Domu tradičnej kultúry Gemera, najmenší účastníci sa môžu realizovať vo výtvarnej dielničke, obec Pača sa verejnosti predstaví so zaujímavosťami zo svojej obce i ďalšie aktivity. A záver 43. Gemerského folklórneho festivalu bude tradične patriť ľudovým veseliciam na pľacu v Rejdovej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM