Radka Deckerová Kultúra

Regionálny festival: Hlas Barmy v Rožňave

V Gemerskom osvetovom stredisku vo štvrtok 25. apríla 2013 od 17.00 v rámci regionálneho festivalu Jeden svet, ktorý organizuje GOS a Gemerfilm v spolupráci s OZ Človek v ohrození, sa predstaví ako hosť Jana Čavojská.

Ilustračný obrázok k článku Regionálny festival: Hlas Barmy v Rožňave
Zdroj: Dnes24.sk

Svojimi fotografiami a rozprávaním odprezentuje zážitky z Barmy – krajiny, ktorá v súčasnosti prechádza obrovskými zmenami. Totalitný režim sa postupne uvoľňuje a zavádza niektoré prvky demokracie. Krajina generálov ohlásila uvoľnenie režimu aj vízových povinností. O prezidentovi Thein Seinovi sa hovorí ako o možnom kandidátovi na Nobelovu cenu za mier. O vodkyni opozície, Aun Schan Su Ťij, zas ako o možnej budúcej prezidentke. Ale vojenská vláda má naďalej ústavou zaistenú štvrtinu kresiel v parlamente. Občianska voja zúri a dediny civilných obyvateľov drancujú vládni vojaci aj povstalci. Ako to v Barme naozaj vyzerá? A čo si o zmenách myslia jej obyvatelia?
Ďalšie informácií o tejto krajine odznejú aj vo filme Hlas Barmy.

Jana Čavojská fotografka a novinárka sa vo svojej reportážnej fotografickej tvorbe zameriava na každodenný život bežných ľudí, ich problémy a radosti, dopady rozhodnutí veľkej politiky na tento mikrosvet v rôznych častiach sveta. Jej fotografie sú neštylizovaným a neprikrášľovaným zobrazením skutočnosti.

Vo svojich fotografiách zachytáva ľudí a ich príbehy, situácie v rôznych regiónoch a špecifickú atmosféru týchto miest a udalostí. Za dôležité považuje témy, ktoré približujú život ľudí v rozličných končinách sveta, ich problémy a radosti.
Jej prácu najviac ovplyvnila Afrika, kde fotografuje sociálne, vzdelávacie a zdravotnícke projekty. Spolupracuje s neziskovými organizáciami, medzi inými aj s občianskym združením Človek v ohrození, ktoré poskytujú humanitárnu pomoc v krízových oblastich celého sveta. Za dôležitý považuje súbor fotografií z Južného Sudánu, pretože krajinu navštívila prvýkrát krátko po skončení vojny, ktorá tu trvala takmer päťdesiat rokov. Kvôli zachyteniu otázky kurdskej menšiny navštívila Kurdistan, sledovala spoločenské zmeny na Kaukaze, robila reportáže v Azerbajdžane, Gruzínsku, Číne, Indii, na Haiti a ďalších krajinách. Za srdcový pokladá projekt o živote rumunských Slovákov žijúcich vo svojskom romantickom svete malých hospodárstiev, roztratených v kopcoch.

Spolupracovala s viacerými slovenskými a českými denníkmi a týždenníkmi, napr. Národná obroda, Plus 7 dní, Nota bene, Formát, Slovenka, Respekt, Týden.

Za novinárske fotografie získala niekoľko ocenení napr. v súťaži Slovenského syndikátu novinárov, alebo v súťaži Novinárska cena organizovanej Nadáciou otvorenej spoločnosti.

Premietanie dokumentárnych filmov z festivalu Jeden svet prebieha v GOS, Betliarska 8, Rožňava 24. až 26. apríla 2013 od 18.00 hod. Vstup je voľný, program na fb.me/gos.roznava.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM