Peter Simon Správy

Recepty zo známej pochúťky: Jednoduché, lacné a zdravé!

V posledných rokoch v našich končinách zažíva zdravý poklad z prírody ozajstný boom. Mimoriadne populárny sa stal aj medzi Gemerčanmi. V kuchyni sa objavuje čoraz častejšie.

Ilustračný obrázok k článku Recepty zo známej pochúťky: Jednoduché, lacné a zdravé!
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania. Vedia to aj Rožňavčania, ktorí ho chodia pravidelne zbierať.

O tom, kde tento zázrak z prírody rastie sme vás informovali v článku: Sezóna medvedieho cesnaku začína: Kde v okolí Rožňavy ho možno nazbierať? Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami z Rožňavy a okolia.

Chutný šalát

Recept na chutný a čerstvý šalát. Budete potrebovať paradajky, farebnú papriku, medvedí cesnak, citrón, olivový olej a med. Farebné papriky, paradajky a medvedí cesnak si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Z medu, citrónovej šťavy a olivového oleja si pripravíme zálievku. Nakrájanú zeleninu s medvedím cesnakom dáme do misky, pokvapkáme pripravenou zálievkou a premiešame. Šalát môžeme podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo samostatne.

Vajíčka s plnkou

Rýchle a chutné jedlo, ktoré pripravíte jedna radosť. Čo tak skúsiť vajíčka s medvedím cesnakom. Potrebujete natvrdo uvarené vajíčka, maslo, medvedí cesnak, olivový olej, soľ a čierne korenie štipka feferónov. Všetko vymixujeme. uvarené bielka si zatiaľ odložíme. Môžeme pridať feferóny kvôli ostrosti. Do uvarených bielkov rozdelených na polovice vtrieme pastu a necháme chladiť aspoň pol hodinu pred podávaním.

Jednou z možností je aj tinktúra. Fľašu naplnenú po hrdlo stačí zaliať 40% alkoholom, ale dá sa použiť aj domáci destilát. Takto zaliatu fľašu postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

Halušky z cesnakom

Halušky obľubuje azda každý. No prečo si ich nepripraviť na zdravší spôsob? Recept je jednoduchý a určite splní účel. Potrebovať budeme polohrubú špaldovú múku, hladkú celozrnnú špaldovú múku, špaldovú krupicu, vajíčka, morskú soľ, biele korenie, hrsť medvedieho cesnaku, hrsť špenátu, sódu bikarbónu, kurkumu. Do väčšej misy si preosejeme múky, zmiešame so sódou bikarbónou. V mixéri vymixujeme medvedí cesnak so špenátom a trochou vody. Primiešame do múky, pridáme našľahané dve vajíčka a dochutíme koreninami. Následne už len cesto premiešame aby v ňom neboli hrudky a vyrobíme halušky.

Máte aj vy nejaké recepty s ktorými by ste sa chceli podeliť? Napíšte nám ich na adresu simon@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM