Peter Simon Správy

Rázovité obce Gemera: Čo dokážu ponúknuť?

Východ Slovenska je plný krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj obce neďaleko Rožňavy. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších obciach v okolí Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Rázovité obce Gemera: Čo dokážu ponúknuť?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Aj tentokrát vám predstavíme ďalšie obce z Gemera a ich zaujímavosti. Hoci ide o menšie dedinky, oplatí sa do nich zavítať.

Brdárka

Brdárka, ktorá sa nachádza niečo cez 20 kilometrov od nášho mesta má okolo 70 obyvateľov a približne 40 domov, ktoré sú zväčša opustené. Do jej chotára však na jar prúdi množstvo priaznivcov prírody. Obec vie zaujať každého. Je tak trochu opustená, no z druhej strany nádherná. Je tu pomerne malý zásah človeka do prírody, ako aj samotného okolia obce. Nájdete tam krásu pokoja, ticha a prírody. Obec ponúka prekrásnu scenériu hlavne na jar, keď kvitnú tisíce čerešní. V dedinke aj v okolí vyvierajú viaceré pramene kvalitnej pitnej vody.

Bôrka

Obec Bôrka leží na styku Volovských vrchov s východnou časťou Slovenského krasu v pramennej oblasti potoka Čremošná. Bôrka je stará poľnohospodárska obec, ktorá sa nachádza 24 km od mesta Rožňava. Stala sa pútnickým miestom Karmeľskej Panny Márie. V tejto dedinke sa nachádza aj kaštieľ šľachtického rodu Zichy-Ferraris – Imricha Károlyiho. Ten je kultúrnou pamiatkou. Okrem toho v dedinke nájdeme aj tradičné sedliacke domy. Bôrka sa však stala vyhľadávanou lokalitou aj pre jej umiestenie. Turisti ju využívajú ako východiskový bod k Zádielskej tiesňave. Z obce vedie asi 4 km dlhá asfaltová cesta cez Borčianské sedlo a malú 2 km dlhú Baksovú dolinu. Bôrka je dobrým východiskom aj na Borčianskú planinu a do NPR Havrania skala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM