Radka Deckerová Správy

Ranč pod Ostrou skalou odmieta, že by sa u nich podávalo konské mäso

Vedenie Ranča pod Ostrou skalou neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne odmieta, že by sa v jedle, ktoré podávajú v reštaurácii, objavilo konské mäso. Šéf ranča Fabian tak reagoval na vyjadrenia, podľa ktorých sa na ich farme malo objaviť konské mäso v podávanom jedle.

Ilustračný obrázok k článku Ranč pod Ostrou skalou odmieta, že by sa u nich podávalo konské mäso
Zdroj: TASR

„Bolo to dosť zvláštne, pretože lasagne, ktoré predávala firma Novaco, vraj obsahovali konské mäso. My sme dostali kontrolu z Úradu verejného zdravotníctva, na základe čoho bolo zistené, že sú u nás predávané lasagne od tejto firmy, avšak v tej šarži, ktorá bola predávaná u nás, nebolo objavené žiadne konské mäso,“ zdôraznil Fabian. Aj napriek tomu museli byť zvyšné lasagne zlikvidované ako biologický odpad priamo na mieste.

„Dosť ma zarazilo to, že veľa ľudí si to spája s tým, že na ranči sa chovajú kone a automaticky sa pridávajú do jedla a robí to dosť negatívnu reklamu. U nás nebolo nájdené žiadne konské mäso v jedle, len potom sa to v médiách nesprávne uvádzalo, že bolo nájdené. Je to dosť zavádzajúce, ľudia sa na nás obracajú s otázkami, ako to, že sa predáva konské mäso na Ranči pod Ostrou skalou, čo vôbec nie je pravda,“ ubezpečil Fabian.

On sám absolútne nesúhlasí s tým, že sa konské mäso používa ako potrava pre ľudí. Chovatelia koní sa na tieto zvieratá pozerajú úplne inak a chovajú ich za iným účelom, ako na mäso. „To zviera si nájde svoje uplatnenie v športe, v lese, v agroturistike. Bohužiaľ, sú prípady na Slovensku, keď najmä choré kone nie sú utratené podľa veterinárnych, ľudia nechcú platiť veterinárovi za utratenie, tak ich radšej dávajú na mäso,“ upozornil Fabian. Vie o tom, že sa to na Slovensku praktizuje, on sám s tým však absolútne nesúhlasí.

„Aj my sme mali kone, ktoré mohli skončiť takpovediac "vo vagóne“, ale neskončili tam. Radšej sme ich darovali napr. do Žakoviec, kde sa jeden pán venuje agroturistike, a deťom, aby našli ešte nejaké využitie a v pokoji si tú svoju starobu dožili," uzavrel Fabian.

Ranč pod Ostrou skalou sa agroturistike venuje už takmer 20 rokov. Okrem koní tu chovajú aj špecifické druhy dobytka, podnikajú v oblasti ubytovania a stravovania, venujú sa ťažbe dreva, jazdeniu na koňoch, konských záprahoch a saniach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM