Monika Földešiová Rôzne

RADY A TIPY: Ako správne kupovať kuchynskú linku

Ak sa chcete pri kúpe kuchynskej linky vyhnúť problémom a užiť si ju čo najdlhšie, vyvarujte sa niekoľkým častým chybám. Bežné oko väčšinou na odhalenie fínt výrobcov nestačí. Firmy totiž šetria na miestach, kde to zákazník na prvý pohľad neodhalí. A

V prvom rade si treba uvedomiť, že kuchyňu kupujeme na obdobie dlhšie ako jeden či dva roky, samotnému podpísaniu objednávky by teda malo predchádzať plánovanie a dokonalá príprava. Je dobré ujasniť si, čo od novej kuchyne očakávate, či varíte často, či sa tam zdržiava celá rodina, prípadne či je to pre vás len nevyhnutná súčasť zariadenia bytu. S plánovaním začnite pred prípadnou prestavbou , aby ste vedeli kde umiestniť rozvody elektriny, plynu a vody.

Dnes je na trhu široká ponuka materiálov. Je dobré vedieť, akú sumu vám umožňuje minúť váš rodinný rozpočet. Netreba však zabúdať, že sklamanie z nekvality trvá dlhšie ako radosť z nízkej ceny. Nízka cena sa zákonite prejaví v zníženej kvalite. Firmy väčšinou šetria na miestach, kde to zákazník na prvý pohľad nemá možnosť odhaliť, ale používaním kuchyne sa chybičky ukážu. Máme na mysli odlepujúce sa hrany, zadrhávajúce sa výsuvy, ani prehnuté police z tenšieho materiálu určite nepotešia žiadnu gazdinku.

Na čo teda myslieť pri plánovaní? Vychádzajte z dispozície miestnosti, z rozmiestnenia prívodu vody, elektriny, či plynu. Samotné skrinky by mali poskytnúť dostatok úložného priestoru s možnosťou prehľadného usporiadania uloženého riadu, či potravín.

Najlepším riešením sú plnovýsuvy s tlmením (zn. Blum), ktoré sú konštrukčne riešené pre zvládnutie vyššej záťaže a dajú sa doplniť rôznym vnútorným vybavením (príborníky a pod.). Na trhu sú bohužiaľ aj lacné napodobeniny z ázijských krajín, ktoré ani zďaleka nemajú požadovanú životnosť.

V prípade rohovej kuchyne je podstatné využitie rohovej skrinky, ktorá sa dá vybaviť výsuvnými košmi . Ak to priestor a samozrejme peňaženka dovoľuje, kuchyňa sa dá doplniť o rôzne potravinové skrine, poličkové výsuvy na fľaše a pod.

Horné skrinky ponúkajú viac riešení. Od klasických otváracích až po výklopné. V prípade výklopných je jednoznačne lepšie použiť kvalitnejšie kovania akým je bezpochyby systém Aventos zn.- Blum.

Často používaným lacnejším plynovým vzperám by ste sa mali vyhnúť, pretože po čase nezabezpečia potrebný uhol otvorenia (plynové pero sa oslabí) a tiež pri ich namontovaní na vyššie umiestnené skrinky ich nebudete vedieť zatvoriť.

Ušetriť peniažky môžete na dvierkach. Miesto drahých masívnych a dyhovaných môžete zvoliť cenovo dostupné dvierka z laminovanej drevotriesky, ktoré sú ľahko udržiavateľné a majú dlhú životnosť. Musia však byť ohranované ABS hranami, ktoré sa neodlepujú. ABS hrany dnes používajú všetci výrobcovia, ktorí ponúkajú kvalitné nábytky. A to nielen na dvierka, ale aj na korpusy skriniek.

Nezabúdajte na svietidlá. Správne nasvietenie kuchyne vám na jednej strane zabezpečí dostatok svetla pri varení na druhej strane bude aj obyčajnejšia kuchyňa pôsobiť luxusne.

Dôležitý je aj výber spotrebičov

Rozmyslite si, aké spotrebiče chcete v kuchyni, pretože od toho závisí rozmiestnenie elektrických zásuviek. Dnes je už samozrejmosťou umývačka riadu. Tá by mala byť umiestnená vedľa drezovej skrinky, v ktorej môže byť zabudovaný odpadkový kôš. Nezabúdajte, že ak chcete umiestniť drez pod okno, tak musí byť okno v dostatočnej výške, aby sa dalo otvárať aj po osadení vodovodnej batérie

Elektrickú rúru je dobré mať tak, aby ovládače boli v úrovni očí. Pri manipulovaní s plechmi na pečenie sa tak nemusíte zohýnať. Ak ste milovníkmi rýchlych jedál nezabúdajte na miesto pre mikrovlnnú rúru.

Čo sa týka varnej dosky – v poslednom čase sú veľmi obľúbené indukcie pre svoj vysoký výkon (nahradia aj rýchlovarnú konvicu), bezpečnosť (zohreje sa len časť pod hrncom) a tiež praktickú údržbu.

Veľmi dôležitým spotrebičom je digestor. Nie vždy platí, že čím väčší digestor, tým lepší výkon. Vždy si preto porovnajte parametre a to nielen výkon, ale aj hlučnosť. Výkon digestora by mal zodpovedať veľkosti miestnosti.

A nakoniec chladnička – zabudovaná alebo samostatne stojaca? Zabudované chladničky sú zväčša objemovo menšie ako samostatne stojace, dizajnovo však vytvárajú s kuchyňou ucelenú zostavu. Mylnou je predstava, že aj samostatne stojaca chladnička sa môže zabudovať. Nie je to pravda, pretože zabudované spotrebiče majú inak riešené chladenie a tak sa vám môže stať, že sa vám vaša chladnička začne kaziť a jej spotreba sa zvýši.

A pre akého dodávateľa sa rozhodnúť?

Ak chcete, aby kuchyňa spĺňala vaše predstavy a nechcete robiť kompromisy, kuchyňu si dajte vyrobiť na mieru. Vyberte si výrobcu, ktorý vám vie odborne poradiť a vyhotoví vám aj grafický návrhu. Často sa stáva, že zákazník má určitú predstavu, ale keď to vidí vo finále zistí, že ho predstavivosť sklamala.

Držte sa týchto zásad:

  1. Zamerajte sa na dôveryhodnosť dodávateľa. Dodávateľ s dlhším pôsobením na trhu má viac skúseností a v budúcnosti vám tiež zabezpečí kvalitnejší záručný a pozáručný servis.
  2. Pýtajte sa na referencie, zisťujte u známych a ak je to možné, pozrite si u nich už namontovanú kuchyňu. Každý máme inú predstavu o kvalite a len počuť niekedy nestačí.
  3. Nákup priamo u výrobcu má podstatnú výhodu v tom, že výrobca dokonale pozná svoje výrobky, vie promptnejšie reagovať na požiadavky zákazníka a zväčša tu vládne rodinnejšia atmosféra ako v štúdiách veľkých firiem, či v obchodoch.
  4. Informujte sa o materiáloch, ktoré výrobca používa, t.j. aké sú ich vlastnosti, životnosť, kto ich vyrába, ako ich udržiavať atď.
  5. Neverte tomu, že ak si objednáte typizovanú kuchyňu, tak vám zvyšné atypické skrinky vyrobí niekto na mieru. Stolári väčšinou neberú tzv. „dorábky“ a ak áno, tak vás v konečnom dôsledku kuchyňa vyjde drahšie, ako keby ste si ju dali robiť celú na mieru.

Ak sa chystáte kupovať novú kuchyňu, potrebujete kompletné poradenstvo a servis, neváhajte osloviť spoločnosť Fafrák, výroba nábytku. Viac na www.fafrak.sk

farak kuchyne
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM