Peter Simon Správy

Prvý zimný zásah v rožňavskom okrese: Ako sa s ním popasovali cestári?

V okrese Rožňava sa vybrali na cesty prvé sypače. Perinbaba i nášmu regiónu totiž uštedrila bielu nádielku. Do terénu tak museli byť nasadení cestári. Vypluhovaných bolo 339 km ciest a spotrebovalo sa 77 ton inertného posypového materiálu.

Ilustračný obrázok k článku Prvý zimný zásah v rožňavskom okrese: Ako sa  s ním popasovali cestári?
Zdroj: TASR

Cestári z Košického samosprávneho kraja majú za sebou prvú skúšku tejto sezóny. Postaralo sa o to nočné sneženie pred pár dňami.

Peter Kliment, vedúci strediska zo Správy a údržby ciest v Rožňave uviedol, že za uplynulú noc prečistili pluhom až 339 kilometrov ciest na území Rožňavského okresu. Inertným materiálom posypali 144 km a chemickým 100 kilometrov ciest. „Dispečeri Správy ciest KSK dlhodobo sledujú vývoj počasia a zjazdnosť ciest vo všetkých okresoch, t.j. aj v okrese Rožňava. Na prvé tohtoročné sneženie, ktoré prišlo v noci z 23.11. na 24.11. 2014, keď napadlo 7–10 cm snehu, sme boli náležite pripravení. Zmierňovanie závad v zjazdnosti na pozemných komunikáciách v okrese Rožňava bolo zabezpečované odstraňovaním snehu pluhovaním a posypom inertným posypovým materiálom a chemickým posypovým materiálom NaCl,“ ozrejmil Kliment.

Ďalej prezradil, že zjazdnosť a schodnosť ciest bola zabezpečovaná dopravnými prostriedkami a mechanizmami zaradenými do služieb podľa operačného plánu zimnej údržby a podľa nariadení službukonajúceho dispečera. „V čase nádielky snehu bolo nasadených do výkonu 5 posýpacích vozidiel, z toho boli dve vozidlá IVECO, dve vozidlá MERCEDES, jedno vozidlo Š-706 a jeden nakladač,“ upresnil Peter Kliment.

Zjazdnosť ciest bola podľa cestárov zabezpečená v časových lehotách stanovených v operačnom pláne, podľa poradia dôležitosti a priorít. Na všetkých cestách bola zabezpečená zjazdnosť. „V čase sneženia bola náročnejšia zimná údržba na úsekoch, kde je vylúčené použitie chemického posypu a na ceste ostáva ujazdená vrstva snehu, t.j. na horských priechodoch Soroška, Dobšinský kopec a Súľová,“ povedal na záver vedúci strediska cestárov v Rožňave Peter Kliment.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM