Peter Simon Správy

Prvé informácie z radnice: Onedlho začne nevyhnutná rekonštrukcia dominanty nášho mesta!

Strážnu vežu, ktorá je dominantou nášho mesta, onedlho čaká rozsiahlejšia rekonštrukcia. Do obnovy sa majú investovať desiatky tisíc eur. Mesto už vydalo dokumenty o verejnom obstarávaní a čaká na ponuky.

Ilustračný obrázok k článku Prvé informácie z radnice: Onedlho začne nevyhnutná rekonštrukcia dominanty nášho mesta!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informuje Zlata Macková, ktorá má na starosti investičnú činnosť v našom meste, štúdia bola vypracovaná na základe požiadavky investora, ktorým je samotné mesto Rožňava. Následne bola vykonaná prehliadka stavby. „Cieľom projektu je oprava a zatraktívnenie národnej kultúrnej pamiatky pre širokú verejnosť,“ informuje v správe Macková.

Ako dodáva, strážna veža je určite číslom jedna z pohľadu turistického ruchu v našom meste a pýchou samotných obyvateľov. „Stavba sa bude prevádzať dodávateľským spôsobom a rozsah prác bude rozdelený na štyri etapy. Kým v prvej pôjde o dôkladnú opravu strešnej konštrukcie a výmena šindľovej krytiny spolu s opravou kovového kríža s kladivami až po bleskozvod v tej druhej sa práce presunú na vonkajšiu fasádu v ktorej bude napríklad zahrnutá aj oprava oplechovaní. V tretej etape sa zameriame na opravu vnútorných priestorov a štvrtá bude zahŕňať výmenu vchodových dverí a osadenie nového pútača pre turistov,“ spresnila Zlata Macková.

Opravy však podľa informácií Mackovej budú prebiehať v rámci zachovania pôvodného historického vzhľadu, ktorý sa určite zachová.

Podľa slov primátora nášho mesta by sa opravy mali uskutočniť už toto leto. Zdôraznil však, že sa nebude opravovať celá veža, ale veci, ktoré sú už nevyhnutné. „Mesto sa uchádzalo o grant a z Ministerstva kultúry sme dostali 55 000 eur. Približne okolo novembra by sme už chceli mať našu dominantu obnovenú. Vonkajšia omietka žiaľ momentálne zahrnutá nieje, no keď to už budeme robiť, tak sa pokúsime aj o to, aby tá omietka opravená bola. Momentálne je vyhlásené verejné obstarávanie a už len čakáme, kým sa nám prihlásia firmy a čím skôr sa do prác pustíme,“ uviedol pre náš web primátor mesta Pavol Burdiga.

Pozrite si v našej galérii aktuálne zábery poškodených častí strážnej veže.

Obrazom: Strážnu vežu už onedlho čaká rekonštrukcia
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM