Kultúra

Prvá prázdninová výtvarná streda: Deti vytvárali secesný plagát

V letných prázdninových mesiacoch pripravilo Banícke múzeum pre záujemcov v Galérii Baníckeho múzea aj v tomto roku zaujímavý program pod názvom Výtvarné stredy v Galérii – krása secesie. Každú júlovú stredu sa bude pracovať s inou technikou, zodpovedajúcou obdobiu secesie.

Ilustračný obrázok k článku Prvá prázdninová výtvarná streda: Deti vytvárali secesný plagát
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Výtvarné stredy v Galérii – krása secesie je voľným pokračovaním doterajších podobných projektov, ktoré prebehli mimoriadne úspešne, a preto ďalej inšpirovali prehĺbiť znalosti detí aj v ďalších témach, resp. odvetviach výtvarného umenia, ktoré sa konkrétne viažu k nášmu mestu, či k nášmu múzeu.

Čo všetko sa dozvedeli?

Prostredníctvom prezentácie sa deti dozvedeli aj o tom, že najväčší vývoj plagátov bol zaznamenaný v 19. storočí, v období secesie. Dovtedy sa hlavne textami popísaná plocha premenila na veľkú, farebne nápadnú plochu, doplnenú jednoduchou informáciou o podujatí. Veľkými priekopníkmi secesnej plagátovej tvorby boli Alfons Mucha, Gustav Klimt a Henri de Toulouse-Lautrec.

Keďže plagátová tvorba odchádza do zabudnutia vďaka moderným informačným systémom, chceli lektori túto výtvarnú techniku ukázať deťom a rozvinúť ich fantáziu. Na podujatí sa deti oboznámili s vývojom a ukážkami secesných plagátov a sami si svoj secesný plagát vytvorili.

Menšie deti pracovali pomocou šablón a väčšie deti si vyrobili plagát sami, podľa predlôh.

O podujatie bol veľký záujem

Deti sa pri tvorbe aj navzájom krásne inšpirovali. Vznikli zaujímavé plagáty, ktoré budú vystavené na spoločnej finálnej výstave.

Ďalšiu stredu sa budú venovať linorytovej tvorbe inšpirovanej dielami známych umelcov, rožňavských rodákov, bratov Tichyovcov.

Autor: Peter Simon

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Deti vytvárali secesný plagát
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM