Peter Simon Správy

Prokurátori v Rožňave sa nezastavili: Boli najzaťaženejší na celom Slovensku

Najzaťaženejšou prokuratúrou na Slovensku bola minulý rok Okresná prokuratúra Rožňava, keď tu v priemere vybavil prokurátor mesačne 20 vecí.

Ilustračný obrázok k článku Prokurátori v Rožňave sa nezastavili: Boli najzaťaženejší na celom Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Andrea Predajňová, vyplýva to z údajov štatistickej ročenky GP SR za rok 2015.

Nápad vecí na prokurátora za mesiac predstavoval na Okresnej prokuratúre v Rožňave 30,65. Skutočný stav prokurátorov na tejto prokuratúre bol vlani päť. Oproti roku 2014 sa počet nápadu vecí zvýšil, vtedy na okresnej prokuratúre pôsobili šiesti prokurátori. „V rámci územného obvodu Okresnej prokuratúry Rožňava boli najčastejšie páchané trestné činy proti rodine a mládeži a majetkové trestné činy. Predovšetkým trestný čin ohrozovania mravnej výchovy mládeže je veľmi frekventovaným. Kvantita ich spáchania, ako aj samotná kriminalita obyvateľstva, je determinovaná predovšetkým vysokou nezamestnanosťou, zlou sociálnou situáciou a v neposlednom rade skladbou obyvateľstva v uvedenom regióne,“ uviedol zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry v Košiciach Branislav Bujňák.

Druhou najzaťaženejšou prokuratúrou bola za to isté obdobie Okresná prokuratúra Trnava. Pri počte prokurátorov 16, nápad vecí na prokurátora za mesiac predstavoval 30,30. Treťou najzaťaženejšou prokuratúrou bola Okresná prokuratúra Senica. V roku 2015 pôsobili na nej piati prokurátori, pričom nápad vecí na prokurátora za mesiac predstavoval 28,65.

V rámci ôsmich krajských prokuratúr bola najvyťaženejšia Krajská prokuratúra Trenčín. V roku 2015 nápad vecí na prokurátora za mesiac bol 15,53. Počet prokurátorov bol 23. ""Napriek tomu, že istá časť kritikov stále hovorí o rezervách prokuratúry, predmetné čísla svedčia o tom, že to nie je pravda. Naďalej považujem za neudržateľné, aby bol nápad na jedného prokurátora mesačne na konkrétnej prokuratúre 30,65. Podotýkam, že napriek tomu sa nám neustále darí eliminovať prieťahy v konaní na prokuratúre," zdôraznil dnes pre generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM