Peter Simon Správy

Problém v Dobšinej: Najviac ho pociťujú obyvatelia sídliska

Premnožené psy a mačky na jar trápia aj obyvateľov mesta Dobšiná. Situácia s túlavými psami a mačkami sa na území mesta Dobšiná stále zhoršuje.

Ilustračný obrázok k článku Problém v Dobšinej: Najviac ho pociťujú obyvatelia sídliska
Zdroj: TASR

V Dobšinej bolo podľa slov náčelníka mestskej polície Michala Gergoša od jesene 2012 vykonaných 9 odchytov. Celkovo tak bolo do karanténneho zariadenia podľa radnice prepravených 90 psov.

V tomto roku bol zrealizovaný zatiaľ jeden odchyt, no podľa vyjadrenia Mestskej polície to však zďaleka nebude stačiť. „Dôvodom premnoženia je aj čas hárania a aj nezodpovední ľudia, ktorí sa o zvieratá nedokážu adekvátne postarať, a tak ich nechajú voľne túlať sa po uliciach. Všetky tieto informácie evidujeme na podnet občanov nášho mesta. Treba pritom mať na pamäti, že v drvivej väčšine sa jedná o psy a mačky, ktoré nie sú nijako veterinárne ošetrované, očkované, a sú aj častým prenášačom rôznych ochorení,“ uviedol náčelník mestskej polície v Dobšinej Michal Gergoš.

Ako dodal náčelník, problém na území mesta však evidujú okrem psov aj s premnoženými mačkami.

V neposlednom rade podľa veterinára celkovo badať aj pokles v základnom očkovaní, či kastráciách, čo môže mať za následok vážne komplikácie. „Každý, kto pravidelne kŕmi zviera, si ho tým osvojuje a mal by sa o neho adekvátne postarať. Evidencia zaočkovaných zvierat podlieha ochrane osobných údajov,“ spresnil informácie veterinár František Lašák.

Proti tomuto problému sa rozhodla bojovať aj samospráva mesta odchytom túlavých psov. Ako uviedla dobšinská samospráva, otázkou kastrácie sa budú zaoberať aj poslanci mestského zastupiteľstva. Okrem toho mestská radnica v Dobšinej zaviedla aj novinku, tou je 365 vreciek na exkrementy. Podľa informácií však len pre tých, ktorí si riadne platia dane.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM