Peter Simon Správy

Príroda sa v Betliari vyhrala: Vodopád v parku úplne zamrzol a vytvoril takúto krásu!

Momentálne dosť vyhľadávaným turistickým miestom v okolí Rožňavy je park v Betliari. Návštevníci sa kochajú krásou, ktorú vytvorila sama príroda. Pozrite, ako to tam vyzerá ;)

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa v Betliari vyhrala: Vodopád v parku úplne zamrzol a vytvoril takúto krásu!
Zdroj: Dnes24.sk

Samotný kaštieľ ale aj park sú krásnym miestom na oddych či romantickú prechádzku v každom ročnom období. Teraz v zimných mesiacoch však láka turistov na krásnu scenériu zamrznutého veľkého vodopádu. Zistili sme zopár informácií o samotnom vodopáde. „Je to najväčší umelý vodopád svojho druhu v slovenských parkoch. Voda tu padá až z výšky 10 m do jazierka,“ prezradila kultúrno-propagačná manažérka múzea Judita Krajčiová. Ako náš portál ďalej informovala, návrh a stavbu veľkého umelého vodopádu uskutočnil v roku 1823 Jozef Bergman. Projekt, ktorý autor vyhotovil na stavbu, je umiestnený v interiéri kaštieľa a návštevníci ho majú možnosť vidieť aj v rámci prehliadky kaštieľa.

Tesne pod vodopádom sa nachádza aj zaujímavá jaskyňa. „Tento objekt sa nazýva grotta. Pred prvou svetovou vojnou slúžila ako zverinec pre ľadové medvede,“ dodala Krajčiová.

Zistili sme aj, že umelo vytvorený vodopád sa skladá z troch častí. Z prírodného murovaného telesa s vodnou dráhou, z vlastného akvaduktu a podzemného priestoru, zabudovaného medzi skalami. „Sme z Rožňavy a na sociálnej sieti sme videli fotky, tak sme sa sem museli prísť pozrieť a odfotiť si to. Je to nádhera,“ povedala s úsmevom Michaela.

„Ideme z lyžovačky a rozhodli sme sa zastaviť a poprechádzať po parku. Akonáhle sme si všimli ten zamrznutý vodopád, tak sme sa museli prísť pozrieť bližšie, je to fakt pekné,“ hovorí hlava rodiny Peter z Košíc.

Kultúrno – propagačná manažérka múzea v Betliari Judita Krajčiová nás na záver informovala, že kaštieľ zatiaľ v mimo sezónnom období navštívilo cez 5 000 návštevníkov. „Kaštieľ je otvorený aj v zimných mesiacoch, v decembri nás navštívilo takmer 700 návštevníkov. Návštevnosť vzrástla oproti minulému aj predminulému roku,“ dodala pre Rožňavu 24 Krajčiová.

Do redakcie nám zaslal Miroslav svoje video zamrznutého vodopádu, na ktorom je detailne zachytený z každej strany.

Zamrznutý vodopád v Betliari
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM