Marek Šebeňa Rôzne

Príroda očami Jozefa Kmeťa

Náš spolupracovník Jožko Kmeť sa opäť potúlal po našom krásnom kraji a prinášame Vám jarné zákutia jeho očami k tomu pripájame aj zopár jarných prísloví.

Pranostiky na mesiac marec … Panny Márie (25. mar.) Akej Božej Matky, také veľkonočné sviatky. Sv. Matej pridá polienko, sv. Jozef dve a Panna Mária celú náruč. Keď v noci na Matičku bude jasná, bude aj úroda krásna. Panna Mária sfúkne sviečku a sv. Michal ju rozsvieti. Na sv. Gregora idú ľady do mora. (12.marca) Na Gregora hory hučia, štyri týždne doma čučia.(ak je veterno)

Apríl Apríl v daždi máj v kvete.

Máj

Ak je máj záhradníkom, nie je pre stodoly milovníkom. Ak sú v máji hríby červivé, bude suché leto. Ak v máji neprší, jún to dovrší. Chladno a večerné hmly v máji, ovocie a sena dajú. Májová voda vypije víno. Studený máj- v stodole raj. Sv. Žofia (15. máj) Dážď sv. Žofie slivky veľmi ubije. Žofia pole často zalieva. Žofia víno vypíja. (Jarné mráziky ohrozujú vinice.)

Jún

1. jún Pekné počasie dnes sľubuje úrodný rok. Medard (8. jún) Medardova kvapka – 40 dní kvapká. Sv. Barnabáš (11. jún) Na sv. Barnabáša, búrky často strašia. Sv. Anton (13. jún) Na sv. Antona brúsenie kôs začína.

kmet jar 2011
35
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM