Peter Simon Rôzne

Príprava na najnáročnejšie podmienky: V podzemí aj Rožňavčania

Dobrovoľný jaskynný záchranári yo Slovenskej Speleologickej spoločnosti sa pravidelne niekoľkokrát do roka zúčastňujú cvičení s Horskou záchrannou službou. Tentoraz sa Rožňavčania vybrali hneď do dvoch jaskýň! Pozrite si foto a video v našej galérii!

Ilustračný obrázok k článku Príprava na najnáročnejšie podmienky: V podzemí aj Rožňavčania
Zdroj: Dnes24.sk

V dňoch 24. a 25. októbra 2015 sa uskutočnil seminár inštruktorov v špecializovanej činnosti jaskynná záchranná činnosť. Seminára sa podľa našich informácií zúčastnil garant jaskynnej záchrany HZS, štyria inštruktori jaskynnej záchrannej činnosti a jedenásť členov dobrovoľnej Speleologickej záchrannej služby Slovenskej speleologickej spoločnosti.

Prvý deň podujatia sa uskutočnila cvičná záchranná akcia v jaskyni Sucha č.1. v Belianskej doline Veľkej Fatry a na druhý deň boli metodicky precvičované techniky individuálnej záchrannej činnosti a kolektívnej záchrannej činnosti v Jánskej doline Nízkych Tatier. „Skúsenosti získané pri spolupráci s Horskou záchrannou službou sú pre nás neoceniteľné. Nácvik postupov a techník pri záchranných prácach sa orientujú pre prácu v tých najhorších jaskynných podmienkach. Lokality pre nácvik sú vyberané tak, aby bolo možné nacvičovať čo najviac techník v jednej jaskyni,“ uviedol pre náš web jaskyniar Mikuláš Repaszký z Rožňavy.

Ako následne dodal, takýchto jaskýň je na Slovensku veľmi veľa a preto cvičenia prebiehajú vlastne po celom Slovensku tak, aby boli jaskyniari oboznámení s čo najväčším množstvom lokalít. „Napríklad v našom okolí je väčšina jaskýň vertikálna a tým pádom sú viac nebezpečné a komplikované na záchranné akcie. Samozrejme všetko závisí od konkrétnej situácie,“ prezradil Repaszký.

Pozrite si v našej galérii zaujímavé fotky a video z cvičenia jaskyniarov!

Foto, video: Mikuláš Repaszký

Video: Semináru inštruktorov jaskynnej záchrany sa zúčastnili aj Rožňavčania!
1
Galéria
Obrazom: Semináru inštruktorov jaskynnej záchrany sa zúčastnili aj Rožňavčania!
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM