Peter Simon Správy

Primátor Burdiga odovzdal vláde petíciu za výstavbu R2: Hádajte, koľko ľudí z okresu Rožňava sa pod ňu podpísalo

Obyvatelia regiónu s nezamestnanosťou nad 20 % považujú výstavbu rýchlostnej cesty R2 za nevyhnutnosť. Ako na to odpovie vláda?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Burdiga odovzdal vláde petíciu za výstavbu R2: Hádajte, koľko ľudí z okresu Rožňava sa pod ňu podpísalo
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Urýchlená výstavba rýchlostnej cesty R2 v plnom profile na juhu Slovenska smerom do Košíc by mala byť prioritou vlády v roku 2016. Myslí si to primátor Rožňavy Pavol Burdiga. Vo štvrtok 2. júla 2015 preto odovzdal petíciu za výstavbu cesty spolu s jej ďalšími iniciátormi v podateľni Úradu vlády SR.

„Petícia prebiehala 12 týždňov a pozbieralo sa dokopy 9631 podpisov,“ vyčíslil Burdiga. Pokračovanie vo výstavbe rýchlostnej cesty R2 od Detvy smerom na východ krajiny považujú podľa neho občania dotknutého regiónu za veľmi dôležité pre rozvoj tejto oblasti Slovenska. „V okrese Rožňava je 62 obcí a presne všetkých 62 obcí sa do tejto petície zapojilo,“ doplnil Burdiga. Z rožňavského okresu ide o 9 631 podpisov.

Okrem toho podľa jeho slov petíciu podporilo aj ďalších 22 obcí a miest z rôznych kútov Slovenska. „Sme veľmi radi, že táto problematika zaujíma aj iných, pretože sa to týka nás všetkých, ktorí žijeme na Slovensku,“ konštatoval Burdiga.

„Celú udalosť sme riešili zákonným a slušným spôsobom. Žiadame oživenie regiónu s najvyššou nezamestnanosťou, nerozvinutým cestovným ruchom a absenciou investorov z dôvodu nevyhovujúcich súčasných cestných komunikácií,“ informoval na stretnutí primátor mesta Pavol Burdiga. Ako ďalej dodal, okrem spomenutých priorít nemôžeme zabudnúť na horský priechod Soroška, ktorý je označovaný ako najrizikovejšie miesto s vysokým percentom nehodovosti.

Primátor Rožňavy pripomenul, že po rozbehnutí petície sa objavili informácie o tom, že cesta sa má stavať až v roku 2040. Následne ale prebehli viaceré stretnutia aj s predstaviteľmi ministerstva dopravy, na ktorých sa ujasnilo, že by sa mali jednotlivé úseky začať stavať postupne približne do roku 2023. Zároveň sa rezort dopravy dohodol so starostami dotknutých obcí a miest, aby si stanovili prioritné úseky, ktoré by sa mali začať stavať ako prvé. „Na budúci mesiac by malo byť stretnutie, kde by sme položili na stôl to, na čom sme sa dohodli,“ priblížil Burdiga.

„Držme si palce a buďme optimisti. Ďakujeme všetkým tým, ktorí s veľkým očakávaním a nádejou podpísali petičné hárky ako aj médiám, ktoré dopomohli k zmedializovaniu mimoriadne vážnej žiadosti,“ dodal na záver primátor Rožňavy Pavol Burdiga.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM