Správy

Primátor Burdiga o potkanoch na Rožňava Bani: Za ich premnoženie si môžu zrejme obyvatelia sami!

Premnožené potkany miestnym v lokalite Rožňava Baňa pobehujú po dvoroch, dokonca sa odvážili vojsť do príbytkov. Nájomníci sociálnych bytoviek v obave o zdravie detí adresovali mestu žiadosť o urýchlenú deratizáciu. Ako zareagovala?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Burdiga o potkanoch na Rožňava Bani: Za ich premnoženie si môžu zrejme obyvatelia sami!
Zdroj: TASR

Potkany vidieť za bieleho dňa aj noci. Na ľudí akoby si zvykli, lenže v nich vyvolávajú tieto hlodavce obavy z ohrozenia zdravia svojho i svojich blízkych.

„Veľkého potkana som videl aj na svojom dvore. Okolo domu sa tu obšmietajú aj cez deň. Ja sa ich osobne nebojím, ale je to dosť nepríjemné, ak idete na dvor a zbadáte takého potkana. Mala dnes dojsť vnučka, ale dcére som povedal, že radšej nie,“ komentoval pán Štefan z dotknutej lokality.

Deti v ohrození

Obavy sú tu hlavne o malé deti, pričom ich nakazenie je radikálne vyššie ako u dospelého. Taký potkan môže bez pochýb prenášať aj infekčné ochorenia, ktoré spôsobujú zápal mozgových blán.

Urýchlená deratizácia

Podľa informácií mesto vykonalo celoplošnú deratizáciu verejných miest v roku 2011 a zákon nestanovuje presnú pravidelnú deratizáciu. V Rožňave sa vykonáva deratizácia individuálne podľa potreby, alebo ako v tomto prípade, na podnet daných občanov. „Aktuálnu situáciu zrejme zapríčinili občania danej lokality svojím neporiadkom okolo príbytkov. Akurát my to všetci budeme bohužiaľ znášať. Ako stále vinníka niet. Podnet dali obyvatelia miestnej časti, my ako mesto budeme reagovať v čo najkratšom termíne a bude prevedená deratizácia odbornou firmou," informoval primátor mesta Pavol Burdiga.

autor: Peter Simon
foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM