Miroslav Pomajdík Správy

Pribudnú v Slovenskom raji ďalšie atrakcie? V hre sú nové trate aj ľadopád!

V Slovenskom raji by mohli pribudnúť nové atrakcie. Uvažuje sa o rozšírení bežkárskych tratí, či sprístupnení ďalšieho ľadopádu. Ochranári chcú začať aj intenzívnejšie spolupracovať s podnikateľským prostredím a konkrétnymi krokmi pomôcť aj obyvateľom, ktorí žijú v blízkosti NP.

Ilustračný obrázok k článku Pribudnú v Slovenskom raji ďalšie atrakcie? V hre sú nové trate aj ľadopád!
Zdroj: TASR

Ochranári chcú byť nápomocní aj miestnemu obyvateľstvu. Veľkým problémom je napr. zarastanie horských lúk náletovými drevinami. Niektoré obce, ktorých katastre sa nachádzajú v Slovenskom raji už spustili programy, ktoré zachraňujú tieto horské lúky.

Náletové drevo na vykurovanie domácností

Vízia nového riaditeľa je taká, aby sa pri odstraňovaní náletových drevín z horských lúk prihliadalo najprv na obyvateľov obcí, ktoré sú v ich blízkosti a aby vyťažené drevo bolo prednostne ponúknuté práve im. Chcú tak pomôcť samotným obyvateľom, ktorí veľakrát vnímajú NP ako niečo, čo ich obmedzuje a komplikuje im život.

Starostovia ocenili túto snahu, lebo veľa domácností v blízkosti NP sa vykuruje drevom, no k vyťaženému drevu sa od lesníkov nemôžu dostať. To väčšinou smeruje na vývoz, čo je lepšie finančne ohodnotené. Riaditeľ Slovenského raja Tomáš Dražil sa vyjadril, že takto ochranári pomôžu miestnym obyvateľom a samotnému životnému prostrediu. „Je nemožné, aby sa vykurovalo uhlím, ako bolo vo zvyku v minulosti, lebo to zaťažuje okolitú prírodu, či elektrickou energiou, čo zvyšuje náklady,“ povedal Tomáš Dražil.

Kooperácia s podnikateľským prostredím

Správa NP Slovenský raj chce po novom začať aj viacej spolupracovať s podnikateľským prostredím. Ako príklad použil riaditeľ parku prípad, keď miestny podnikateľ v cestovnom ruchu pomohol pri vyhotovení panela na informačnú tabuľu pre turistov, ktorá už bola v zlom stave.

Ochranári chcú tak využiť pomoc od podnikateľského prostredia, za čo budú ponúkať určitú formu reklamy. Jednou z možností je napr. umiestňovanie názvov firiem s určitými údajmi na turistické informačné tabule, ktorých osadenie, alebo opravu pomôžu realizovať.

V hre je nová lokalita na ľadolezectvo

Starostovia prišli aj s novou požiadavkou na otvorenie ľadopádu v Zejmarskej rokline na južnej strane Slovenského raja, čo by zase o niečo pozdvihlo atraktivitu tejto časti parku. Ochranári sa budú týmto podnetom zaoberať. V súčasnej dobe je ľadolezectvo povolená na ľadopádoch v štyroch lokalitách.

Najznámejší a najnavštevovanejší je ľadopád v Suchej Belej, ktorý navštevujú aj úplní začiatočníci. Ďalšie ľadopády, ktoré sú oficiálne schválené a vyhradené na túto aktivitu sa nachádzajú v Kláštorskej rokline, Letanovskom mlyne na severnej stene a pre najextrémnejších ľadolezcov je vyhradený ľadopád v Sokolej doline. Na všetky ľadopády je pre širokú verejnosť vstup voľný. Začiatočníci môžu využiť aj služby inštruktora ľadolezenia, ktorý je k dispozícii v Slovenskom raji.

Pribudnú nové bežkárske trate?

Ďalšou požiadavkou, s ktorou vyrukovali predstavitelia samospráv, je prepojenie bežkárskych tratí z Grajnára cez Pukanec do Mlyniek. Táto iniciatíva je v rovine rokovaní. V tejto lokalite sa hore na Grajnári pri hlavnej ceste nachádza aj schátraná chata, s ktorou sa už dlhšie uvažuje na služby pre turistov. Táto lokalita je v zime vďaka bežkárskym tratiam veľmi dobre navštevované, no chýba tu miesto, kde by sa mohol človek aj občerstviť. Práve táto opustená chata je na to ako stvorená, konkrétnejšie pozemok na ktorom je postavená, lebo chatu vzhľadom na pokročilosť schátrania už asi nebude možné zrekonštruovať.

Aj o tomto probléme diskutoval riaditeľ NP Slovenský raj na spoločnej porade so starostami a primátormi priľahlých sídel. Ako informoval primátor Spišskej Ján Volný, schátraná chata a okolitý pozemok patrí súkromnému majiteľovi. Boli pokusy sa sním dohodnúť o odpredaji, no všetko to stroskotalo na premrštenej cene pozemku a tak si na budúci bufet, či reštauráciu budeme musieť ešte počkať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM