Marek Šebeňa Rôzne

Príbehy ľudí z Rožňavy: Po havárii k úspechu!

Je skvelé stretnúť sa s niekým, z koho priam vyžaruje optimizmus a pozitívna energia. Za nasledujúcou reportážou sme sa vybrali za sympatickým a úspešným nábytkárom Zdenkom Fafrákom. Jeho úspech však neprišiel sám od seba. Dokonca prežil takmer trag

Slová ako vízia a perspektíva sú v dnešnej dobe neobvyklé. My sme sa však presvedčili, že sa nájdu ľudia, ktorí svoju prácu robia s láskou a perspektívou. Hneď ako sme otvorili dvere do jeho kráľovstva, čakal nás s úsmevom na tvári Zdenko Fafrák.

Pôsobíte v regióne s nízkou zamestnanosťou a podmienky pre podnikanie asi tiež nie sú ideálne. Čo Vás priviedlo k rozhodnutiu vyrábať nábytok na mieru práve v tomto regióne?

Pravdupovediac o tom, že raz budem vyrábať nábytok na mieru som kedysi ani nesníval a to, aj napriek tomu, že som vyštudoval odbor nábytkár na Drevárskej priemyslovke v Spišskej Novej Vsi. Po ukončení štúdií a vojenčine som pracoval ako pilčík. Keď som si založil rodinu, peňazí bolo málo a tak som nastúpil ako vlakvedúci na ŽSR. Veľmi rýchlo som však zistil, že to nie je nič pre mňa. Manželka ma priviedla k myšlienke otvoriť si malú stolársku dielňu. Z počiatku som podnikal popri zamestnaní. Keď zákaziek pribúdalo, rozhodol som sa venovať sa len firme. Z malej dielničky na dedine som výrobu presťahoval do prenajatých priestorov na predmestí Rožňavy. Asi po dvoch rokoch sa zmenil majiteľ budovy a ja som bol nútený poobzerať sa po iných priestoroch. V tom čase bol nedostatok priestorov na prenájom, no aj tak sa mi podarilo dohodnúť sa s jednou rožňavskou firmu v priemyselnej časti mesta. Musím povedať, že to nebolo podľa mojich predstáv. Dodnes sa čudujem, že si v takomto prostredí vôbec ľudia niečo objednali /hovorí majiteľ s úsmevom na tvári/. V roku 2003 som mal vážnu dopravnú nehodu a takmer rok bola firma zatvorená. Ale ako sa hovorí – všetko zlé je na niečo dobré. Po opätovnom naštartovaní sme s manželkou prehodnotili zameranie nášho podnikania a aj naše ciele. Rozhodli sme sa opustiť priemernú výrobu a zamerať sa na zákazníkov, ktorí chcú viac ako len „skrinky naukladané vedľa seba“. Človek má ísť dopredu, inak to nemá význam. Je to síce viac úsilia, ale výsledok stojí za to. V roku 2008 sme prenajaté priestory vymenili za vlastné, čím sa opäť zvýšila hodnota firmy a komfort zákazníkov, ale aj zamestnancov. Mám víziu zaradiť sa medzi najvýznamnejšie slovenské firmy v oblasti zariaďovania interiérov. Samozrejme, že úspech nepríde sám od seba. Som však človek, ktorý ide za svojím snom. Nebojím sa pracovať a to je hlavné. Posledné roky podnikám spolu s manželkou a vzájomne sa dopĺňame. Musím povedať, že rodinná firma má niečo do seba. Mám veľké šťastie, že moje povolanie sa stalo aj mojím koníčkom. A aj manželkiným /smiech/.

**Čo môžeme u vás vidieť? **

Takmer všetko, čo sa týka zariaďovania interiérov. Naša ponuka je komplexná – od 3D grafického návrhu cez podlahy, tapety až po nábytok na mieru. Vyrábame kuchynské linky, vstavané skrine, spálňový a detský nábytok, ale ja nábytok pre materské a základné školy a kancelársky nábytok. Spolupráca so zákazníkom začína poradenstvom. O to sa stará manželka, ktorá vypracuje grafický návrh, poradí pri výbere materiálov a farieb, doplnkov, vypracuje cenovú ponuku. Ja sa starám o samotnú výrobu. Manželka niečo vymyslí a ja sa potom trápim ako to vyrobiť /smiech/. U nás neexistuje slovné spojenie „nedá sa“. Všetko sa dá, keď sa chce. Zákazníci sú čoraz náročnejší a za svoje peniaze chcú kvalitu. A tak to má byť. Rozhodnutie vyrábať kvalitné a dizajnovo zaujímavé nábytky sa práve v čase krízy ukázalo ako veľmi správne. Veľa firiem má problémy predať svoje výrobky, dokonca mnoho z nich muselo ukončiť svoju činnosť. Som veľmi rád, že nás sa to netýka. Robiť pekné veci sa oplatí, veď 90 % našich zákazníkov prišlo na odporúčanie. Spokojnosť zákazníka je najlepšia a najdlhšie pôsobiaca reklama.

Zákazková výroba má aj svoje špecifiká – v čom spočívajú?

Je toho viac. Strojové vybavenie je odlišné ako v sériovej výrobe. V našej výrobe sú to hlavne jednoúčelové stroje ako fréza, kolíkovačka, formátovacia píla, olepovačka a samozrejme množstvo kvalitného ručného náradia. Pri pracovných doskách z Kerrocku sa vo veľkej miere vyžíva ručná práca. Ďalším rozdielom oproti „sériovke“ je rôznorodosť materiálov. Pri výrobe používame lamino, ale aj dyhu a masív. Kovania sú len od renomovaných značiek, ako napr. Blum či Kessebohmer. V tomto roku sme sa stali certifikovaným partnerom kvality firmy Blum. V rámci kuchynských liniek dodávame aj spotrebiče. Väčšinou zn. Teka a Kuppersbush, ale ak má zákazník záujem o inú značku, nie je to pre nás problém. No a snáď najhlavnejším špecifikom je individuálny prístup k zákazníkovi, sledovanie jeho potrieb a ich následné uspokojenie. V zákazkovej výrobe musíte prekvapiť niečím novým. Konkurencia je veľká, zákazníci sú čoraz náročnejší a to ma posúva stále dopredu. Na konci celého úsilia je potom spokojnosť zákazníka. Zákazková výroba má však aj svoje negatíva. Takým najväčším je snáď nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, a to aj v regióne s vysokou nezamestnanosťou. S týmto problémom zápasíme už dlhšiu dobu. Zatiaľ to riešime nákupom nových technológií. V dnešnej dobe chcú byť všetci mladí ľudia manažérmi a IT špecialistami, čo bude aj v budúcnosti predstavovať veľký problém.

Z vášho rozprávania cítim zanietenie pre nové veci. Čo plánujete do budúcna? Kam sa chcete posunúť v nasledujúcom období?

V tomto roku sme oslávili 10 rokov od založenia firmy Fafrák – výroba nábytku. Pri tejto príležitosti sme zrealizovali kompletnú prestavbu výrobných a prevádzkových priestorov. Zákazníci si môžu v praxi vyskúšať kovania, ktoré používame. Súčasťou vystavenej kuchyne sú tiež spotrebiče zn. Teka, ktoré sú plne funkčné a pravidelne na nich budeme predvádzať prípravu jedál spojenú s ochutnávkou. Hovorí sa, že raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Tu to bude platiť vo vylepšenej verzii – raz vyskúšať je lepšie ako stokrát vidieť. Takmer každý deň okolo seba počúvam „dobre už bolo“, ja si práve naopak myslím, že to najlepšie nás ešte len čaká.

fafrak nabytok
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM