Správy

Prezident Kiska vymenoval nových sudcov: Toto je meno za Rožňavský okres

Prezident Andrej Kiska vymenoval 30 sudcov bez časového obmedzenia. Jedno meno je aj z Okresného súdu Rožňava. O koho ide?

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska vymenoval nových sudcov: Toto je meno za Rožňavský okres
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska v utorok 22. mája vymenoval 30 sudcov bez časového obmedzenia. Sudcovia si prevzali v Prezidentskom paláci dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub. Najviac nových sudcov príde na Okresný súd v Trnave, kde budú štyria z vymenovaných sudcov. Z 30 sudcov, ktorých Kiska vymenoval, je 17 žien a 13 mužov.

V zozname čerstvo vymenovaných sudcov bez časového obmedzenia nájdeme aj Silviu Majerníkovú z Okresného súdu Rožňava.

„V občianskom živote, pri výkone funkcie sudcu a aj po jeho skončení sa musíte zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov,“ uviedol Kiska vo svojom príhovore. Pripomenul, že od každého ich rozhodnutia bude závisieť schopnosť štátu vynucovať si dohodnuté pravidlá, či budú platiť na Slovensku princípy právneho štátu.

Bez fungujúceho a efektívneho právneho štátu podľa prezidenta niet spravodlivosti. „Očakávam, že vaše budúce rozhodnutia budú zákonné, ťažko spochybniteľné a čo najspravodlivejšie. Že budú čitateľné, zrozumiteľné a v rovnakej alebo podobnej situácii aj predvídateľné. A možno aj odvážne, ak si to významné okolnosti alebo verejný záujem vyžiadajú,“ dodal Kiska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM