Peter Simon Rôzne

Predviedli, ako sa to robí: Tkanie na krosnách je stále in, FOTO

Pod vedením odbornej lektorky – tkáčky Ľubomíry Žilkovej z Kokavy nad Rimavicou a tkáčky Evy Sojkovej z Rimavských Zalužian sa účastníčky kurzu zoznámili s veľmi náročnou technikou snovania, navíjaním priadze na krosná, naberaním do niteľníc a do brda.

Ilustračný obrázok k článku Predviedli, ako sa to robí: Tkanie na krosnách je stále in, FOTO
15
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Spracúvanie textilných vlákien patrí medzi základné druhy ľudovej výroby. V dňoch 13. – 15. októbra 2017 sa v Dome tradičnej kultúry Gemera rozvíjalo tkáčske remeslo. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave organizovalo základný kurz tkania.

„Kurzu sa zúčastnilo 6 záujemkýň, ktoré si počas troch dní osvojovali základné tkáčske techniky – tkanie na krosnách, tkanie handričkových pokrovcov, tkanie plátna, variácie tkania v osnove, v útku, vzorovanie v plátnovej väzbe, ažúrky v plátne. Priadzu si pripravovali pradením na kolovrátku,“ informuje Gemerské osvetové stredisko na svojom facebooku.

Ako v správe doplnilo, pod vedením odbornej lektorky – tkáčky Ľubomíry Žilkovej z Kokavy nad Rimavicou a tkáčky Evy Sojkovej z Rimavských Zalužian sa účastníčky kurzu zoznámili s veľmi náročnou technikou snovania, navíjaním priadze na krosná, naberaním do niteľníc a do brda.

Účastníčky kurzu boli maximálne spokojné s úrovňou a náplňou kurzu. Ocenili prístup, ochotu a schopnosť lektoriek odovzdať im svoje bohaté skúsenosti a rady pri tkaní.

Obrazom: Kurz tkania v GOS-ke
15
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM