Peter Simon Samospráva

Pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi bude práca aj na zimu: TOTO budú robiť!

Ľudia poberajúci dávku v hmotnej núdzi si ju budú musieť odpracovať aj počas zimných mesiacov. Obce a mestá už zabezpečujú pre pracovníkov nákup obuvi a zatepleného oblečenia.

Ilustračný obrázok k článku Pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi bude práca aj na zimu: TOTO budú robiť!
Zdroj: TASR

V súčasnosti sú poberatelia dávok zapájaní do jesennej údržby samospráv. „Čo sa týka samotnej zimy, už prebiehajú rokovania so samosprávami, ktoré poberateľov hmotnej núdze plánujú po dohode využívať a zapájať do činností v exteriéri. Momentálne sa rieši nákup obuvi a zatepleného oblečenia pre týchto poberateľov dávky v hmotnej núdzi,“ uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

Tí poberatelia dávok, ktorí nebudú pracovať v exteriéri, sa budú podľa jeho slov zapájať do prác v oblasti sociálnych služieb, zdravotníckych zariadení a školských zariadení v interiéri. „Predpokladám, že kvázi výpadok pracovných ponúk v zimnom období v oblasti exteriéru v samospráve by mal byť vykrytý vo zvýšenom pokrytí práve v týchto oblastiach,“ dodal Valentovič.

V zime budú ľudia udržiavať chodníky, ale aj pomáhať v rôznych zariadeniach.

Podľa štatistík ÚPSVR SR v septembri tohto roka najviac dávok poberali ľudia v okresoch Revúca, Rožňava či Rimavská Sobota. Napríklad v meste Rožňava budú poberatelia dávok počas zimy vykonávať práce súvisiace so zimnou údržbou chodníkov a verejných priestranstiev. Aktuálne pomáhajú aj pri čistení cintorína pred blížiacim sa sviatkom Pamiatky zosnulých. „Okrem toho sa na území mesta realizuje hrabanie lístia, zber odpadkov a upratovanie po orezávaní konárov a kríkov. Mesto spolupracuje aj so školskými zariadeniami na jeho území. V mesiaci október sa končia práce na detskom dopravnom ihrisku, kde uchádzači pomáhali pri zabezpečení prevádzky,“ dodala vedúca odboru sociálnych vecí a bytovej politiky na Mestskom úrade v Rožňave Katarína Valková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM