Peter Simon Správy

Práce na Muránskom hrade: Do pozornosti sa dostala hlavná veža i palác, FOTO

Obnova a záchranné práce v areáli Muránskeho hradu v okrese Revúca boli počas tohtoročnej sezóny realizované na viacerých významných objektoch.

Ilustračný obrázok k článku Práce na Muránskom hrade: Do pozornosti sa dostala hlavná veža i palác, FOTO
Zdroj: TASR

Ako informoval koordinátor pamiatkovej obnovy hradu Kamil Nováčik, umožnil to príspevok 28 000 eur z Ministerstva kultúry SR a vďaka finančnej podpore Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR získalo na hrade prácu 18 nezamestnaných z obce.

„Najviac sme toho urobili na Hlavnej veži, ktorá bola v havarijnom stave. Aktuálne pracujeme na prejazde v Hlavnom paláci, objavili sa tam však isté detaily, napríklad výpadky zo špalety klenby, ktoré nás spomaľujú. Dokončíme ho teda až v budúcom roku. Realizujeme tiež plošné škárovanie a opravy veľkého výpadku muriva na Koháryho paláci,“ načrtol aktuálny stav Nováčik.

Dodal, že v predchádzajúcich mesiacoch bol v časti hradu vykonaný aj archeologický výskum. „Dôvodom bolo overenie možností odvodnenia Protitureckého bastiónu, ktorého prvú etapu sme už realizovali,“ vysvetlil koordinátor.

Zdroj: TASR

Aktuálne práce na hrade priniesli aj niekoľko nových zistení o jeho architektúre. „Zistili sme napríklad, že predpokladané presbytérium kaplnky v Hlavnom paláci bolo v skutočnosti prístavbou s dreveným točitým schodiskom. Zrejme šlo o nejakú malú zvonicu, prislúchajúcu ku kaplnke, ktorá bola v hornom podlaží a chodilo sa do nej z paláca,“ načrtol Nováčik. Ďalším zo zaujímavých nálezov je podľa jeho slov ryha, vysekaná v skalnom podloží, ktorá súvisí s technickým zariadením pôvodného historického výťahu do hradu.

Do obnovy Muráňa sa počas leta v organizovanej i neorganizovanej forme zapojili aj dobrovoľníci. Ako Nováčik priblížil, osem ľudí z rôznych regiónov Slovenska sa zúčastnilo celodennej brigády bez nároku na odmenu a dobrovoľníkmi sú tiež mnohí návštevníci tejto historickej pamiatky. „Výdatne nám pomáhajú s vynášaním piesku a vápna cez autom neprístupný úsek pod hradom. Odhadujem, že počas celej sezóny vynesú 40 až 50 percent z celkového množstva tohto stavebného materiálu,“ zakončil koordinátor.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM