Peter Simon Správy

Pôvodný hrad, nová strecha: Farba krytiny Krásnej Hôrky niektorých zaskočila

Na hrade Krásna Hôrka pokračujú práce v plnom prúde. Okrem pokrývania strechy a budovania trvalých krovov sa ukončili práce výskumu omietok. Niektorých však zaujala farba strešnej krytiny. Zistili sme, ako to vlastne je!

Ilustračný obrázok k článku Pôvodný hrad, nová strecha: Farba krytiny Krásnej Hôrky niektorých zaskočila
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukčné práce na hrade Krásna Hôrka prebiehajú podľa plánu. Ako náš portál informovala hovorkyňa Múzea Betliar (pod ktorý spadá aj hrad Krásna Hôrka) Judita Krajčiová, nedávno bol ukončený výskum nástenných malieb v kaplnke. Autorom tohto výskumu je Peter Koreň.

Pod terajšími maľbami sa našli veľmi elegantné klasicistické maľby zo začiatku 19. storočia. Rekonštruujú sa maľby z hradu Krásna Hôrka. „Z egerského múzea zreštaurovali a aj dopravili do Betliara smútočnú róbu grófky Františky Andrássyovej, ktorá bola poškodená vysokou teplotou pri požiari. Táto róba bude prezentovaná prvýkrát po reštaurovaní na otvorení výstavy o kráľovnej Alžbete – Sissi v júni 2015,“ povedala Krajčiová. Ďalej sme sa dozvedeli, že Ministerstvo kultúry v dohľadnom čase vyhlási výberové konanie na projektanta obnovy hradu.

Farba strešnej krytiny hradu zaskočila poniektorých obyvateľov, ktorých sme sa opýtali, ako túto zmenu vnímajú. Treba však povedať, že už od začiatku 19. storočia boli niektoré časti hradu pokryté viedenskou škridlou, tak ako je to vidieť aj na olejomaľbe Žigmunda Vajdu (posledná fotka v galérii). „Celkom ma tá farba aj prekvapila, ale si myslím, že to tak aj má byť, inak by to tak neobnovovali,“ povedala Rožňavčanka Alžbeta.

„Je to zmena a podľa mňa aj pozitívna. Len či tá krytina bude aj nehorľavá,“ hovorí Roman. Ako prezradila Krajčiová, strešná krytina je z nehorľavého materiálu. „Na tzv. dolnom a strednom hrade je postavené lešenie, aby sa mohol ukončiť výskum omietok. Hotová je krovová konštrukcia dolného a stredného hradu. Škridla je už na celej ploche stredného hradu a dolného hradu a pracuje sa už aj na hornom hrade. Trvalý krov sa buduje aj na severovýchodnej bašte. Ako strešná krytina tam bude použitý predzvetraný medený plech, ktorý má takmer čiernu farbu,“ dodala Judita Krajčiová.

Čo sa týka okolia hradu, východný a severný svah hradného kopca boli úplne vyčistené od náletov, krovín a stromov. Hradné múry a horľavé konštrukcie sú tak chránené od vonkajších vplyvov a zároveň vznikol aj priestor, kde podľa Krajčiovej v budúcnosti môže byť vytvorený náučný chodník okolo hradu.

Obnova hradu Krásna Hôrka (video-február 2015)
1
Galéria
Obnova hradu Krásna Hôrka (foto-február 2015)
10
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM