Peter Simon Správy

Poslanec vyrukoval s návrhom pre motorkárov na lesných cestách: Vytvorte si klub

Problém s motorkármi v lese majú podľa miestneho poslanca, Milana Horvátha aj v meste Dobšiná. Na stôl dal konkrétnu ponuku pre motorkárov, ktorí brázdia poľné a lesné cesty.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec vyrukoval s návrhom pre motorkárov na lesných cestách: Vytvorte si klub
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanec Milan Horváth na pôde zastupiteľstva prezentoval podnet od občanov, ktorí sa sťažovali na časté vstupy motoriek do lesov v okolí Dobšinej.

Motorkárov, ktorí sa preháňajú po svahoch a lesoch vidieť a počuť zďaleka skoro denne, často v ranných a večerných hodinách, pričom si možno ani neuvedomujú, že svojim konaním porušujú zákon.

Na vstup do lesa musia mať motorové vozidlá na mnohých miestach kľúč od rampy a platné povolenie. "Motorkárov vidieť najmä v častiach Pischel, Flos, Roveň a na Balážke. Väčšinou sú tieto motorky bez poznávacích značiek, čo sťažuje identifikáciu.

Neraz ohrozujú turistov na lesných chodníkoch, kde v tak obrovskej rýchlosti nie je šanca ubrzdiť a tiež rachotom motora plašia lesnú zver, spôsobujú jej stres a to aj v časoch kladenia mláďat a ruje,"hovorí poslanec Horváth.

„Zväčša sú to celé partie a nie som voči nim zaujatý, skôr by som ich chcel vyzvať na vytvorenie klubu, kde by si vybrali spomedzi svojich radov zástupcu, ktorý by mohol následne rokovať s mestom o pridelení pozemku na vytvorenie motokrosovej dráhy, za ktorú by boli zodpovední. Lesné cesty zaiste majú svoje čaro, no len dovtedy, kým sa neudeje nešťastie, ktorému chceme predísť. Každý má právo ísť do lesa, no je na zvážení akým spôsobom tam prichádza,“ dodal pre Dobšinské noviny Milan Horváth.

Zákon o poľovníctve 274/2009 § 24 nedovoľuje pohyb akýchkoľvek motorových vozidiel v lesoch a na lúkach, pričom priestupcom hrozí vysoká sankcia. Výnimku majú len vlastníci pozemkov, vozidlá Poľovnej, Lesnej a Rybárskej stráže v súvislosti s výkonom konkrétnej činnosti. Spomenuté inštitúcie vás môžu v lesoch tiež kontrolovať a podľa potrieb spolupracovať s políciou.

Foto: ilustračné

Zdroj: MestoDobšiná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM