Peter Simon Správy

Poslanci schválili výšku príspevku pre divadlo Actores: Suma podľa riaditeľky ohrozila pracovné miesto jedného zamestnanca

Návrh na schválenie rozpočtu príspevkovej organizácie Mestského divadla Actores na roky 2016 až 2018 podala samotná riaditeľka divadla. Jednalo sa o dve alternatívy schválenej sumy. Poslanci sa zhodli a padol verdikt.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili výšku príspevku pre divadlo Actores: Suma podľa riaditeľky ohrozila pracovné miesto jedného zamestnanca
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedla riaditeľka divadla Tatiana Masníková, vo svojom umelecko dramaturgickom smerovaní sa divadlo snaží oslovovať všetky tri cieľové skupiny a to detského diváka, mládež a dospelé publikum s dôrazom na deti a mládež. „Chceme zastrešiť v divadelných priestoroch hodnotnejšie umelecké produkcie v oblasti divadla, tanca, výtvarného umenia, folklóru a hudby. Prizvať hosťujúce súbory s klasickými i modernými titulmi. Mestské divadlo Actores predkladalo návrh rozpočtu ako vyrovnaný a reálny,“ hovorí riaditeľka.

Celý návrh podľa vyjadrení prítomných poslancov komisie dôkladne prerokovali. Tie sa nezávisle zhodli na rôznych sumách dotácie. Suma príspevku však nesmela padnúť na hranicu 70 000 eur. Táto suma by riaditeľky Masníkovej určite ohrozila fungovanie celého divadla.

Po preskúmaní všetkých náležitostí sa prišlo k dvom variantám. Prvou bola výška príspevku od zriaďovateľa v sume 87 360 eur a druhou nižšia 84 160 eurová čiastka, alebo samotné neschválenie návrhu. „Ak by sa na základe požiadavky pána poslanca Juraja Balázsa, predložil návrh sumy 84 160 eur, tak z dôvodu aktívnych opatrení nezastabilizujeme jedného zamestnanca a rozviažeme s ním pracovný pomer. Dôvodom je zákonná valorizácia miezd podľa Nariadenia vlády SR,“ hovorí Masníková.

Návrhom sa však zaoberala aj hlavná kontrolórka mesta, podľa ktorej poslanec Balázs na poslednom februárovom zasadnutí podal podnet. Pri prerokovaní návrhu rozpočtu na rok 2016 – konkrétne v prípade Mestského divadla Actores uviedol, že bol materiál pre zastupiteľstvo pozmenený oproti materiálu pre finančnú komisiu a boli tam uvedené 400 percentné rozdiely plánu oproti realite. „Na základe tohto podnetu som za účasti vedúcej finančného odboru mestského úradu v Rožňave preverila účtovné a iné doklady o hospodárení Mestského divadla Actores za rok 2015. Následne mi bola predložená platová inventúra zamestnancov, zmluvy a faktúry na opakujúce sa platby, ako aj informácia o príjmoch občianskeho združenia divadla Actores. Pri kontrole účtovných dokladov súvisiacich s výdavkami tohto subjektu, ako aj pri preverení nákladov na mzdy zamestnancov nebolo zistené nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami mesta, resp. s vlastnými príjmami,“ uviedla hlavná kontrolórka nášho mesta.

Hlasovanie po výmene názorov začalo. Poslanci jednoznačne zmietli zo stola sumu 87 360 eur a napokon nadpolovičná väčšina schválila divadlu na fungovanie z mestskej kasy 84 160 eur.

Po tomto bezprostrednom rozhodnutí sme oslovili prítomnú riaditeľku divadla o vyjadrenie. „Ak sa z tejto sumy nepodarí zabezpečiť správny chod divadla, tak nám bude mesto musieť aj tak pomôcť a niektoré faktúry zaplatiť. V prípade fungovania s touto sumou som aj trošku skeptická. Je jasné, že musíme šetriť finančné prostriedky mesta, ale predsa len moji zamestnanci pracujú denno denne a ja som povinná dodržať zákon a podľa stanovenej tabuľky im dvihnúť tie platy na úroveň tarifných platov, ktoré sú napísané. My máme predovšetkým aj vlastné príjmy. Tak nám vyšlo, že budeme musieť prepustiť nejakého zamestnanca. Hneď, ako sa vrátime do divadla budeme mať stretnutie a budeme hľadať čo najlepšie riešenie. My sme navrhli tú vyššiu sumu. Valorizácia žiaľ zasahuje každého zamestnanca v divadle a suma sa musela preto navýšiť. Ďalšie financie máme väčšinou z vlastných príjmov z inscenácií, ktoré sú hlavné gro prevádzky celého divadla,“ uviedla riaditeľka Tatiana Masníková.

Pozrite si v našej galérii video zostrih z rokovania poslancov príspevku pre divadlo Actores.

Rokovanie poslancov o divadle Actores
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM