Peter Simon Správy

Poslanci rokovali o úprave platu primátora nášho mesta: Hlasovanie prinieslo nečakaný výsledok

Štvrtkové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Rožňave prinieslo viacero bodov rokovania. Medzi tie hlavné však okrem iného patrila aj úprava platu primátora Rožňavy. Pozrite si, ako to celé dopadlo.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rokovali o úprave platu primátora nášho mesta: Hlasovanie prinieslo nečakaný výsledok
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatok rokovania Mestského zastupiteľstva v našom meste si poslanci posunuli na 9:00 hod. Rokovali dlhé hodiny a preberali viacero dôležitých tém týkajúcich sa nášho mesta.

Medzi hlavné body rokovania jednoznačne patrila úprava platu primátora mesta Pavla Burdigu a aj hlavnej kontrolórke Kataríne Balážovej. Poslanci však prejednávali aj návrh výšky odmien pre zástupcu primátora Jána Lacha.

Ako informovala prednostka mestského úradu v našom meste Erika Mihaliková, plat primátora je určený v súlade so zákonom o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov. Starostovi patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa počtu obyvateľov. Plat sa zaokrúhľuje na celé euro nahor. Plat starostu nemôže byť nižší, ako ustanovuje zákon. Obecné zastupiteľstvo môže tento plat rozhodnutím zvýšiť až o 70 %, píše sa v správe.

Poďme sa však pozrieť, koľko poberala hlava nášho mesta v uplynulom roku. „Uznesením MZ bol primátorovi mesta schválený plat v roku 2015 v celkovej výške 2 822 eur,“ informovala Mihaliková.

Ďalej v správe dodala, že Štatistický úrad SR 8. marca 2016 zverejnil priemernú výšku mesačnej mzdy zamestnanca hospodárstva SR za rok 2015, ktorá dosiahla za rok 2015 hodnotu 883 eur, na základe ktorej sa plat primátora mesta upravuje s účinnosťou od 1. januára 2016 na výšku 2 234 eur.

Poslanci, okrem štátne stanovenej výšky, plat primátora nášho mesta nenavýšili. Stalo sa tak prvýkrát od roku 2014. Naopak zástupca primátora Ján Lach si prilepší o 520 eur. Tie mu patria ako odmena za I. štvrťrok 2016.

„Mestské zastupiteľstvo schvaľuje plat v celkovej výške 2 234 eur pozostávajúci z platu podľa zákona, ktorý je 2,53 – násobkom priemernej mzdy zamestnanca hospodárstva SR za rok 2015, s účinnosťou od 1. januára 2016,“ dodala prednostka mestského úradu Erika Mihaliková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM