Radka Deckerová Krimi

Polícia upozorňuje: Internetom sa šíri nebezpečný vírus!

Dajte si bacha na svoje počítače! Cez internet sa šíri nebezpečný vírus, ktorý vám môže narobiť poriadne problémy. Užívatelia sú upozorňovaní, že ich počítač bol zablokovaný Policajným zborom Slovenskej republiky, ktorý žiada zaplatenie pokuty.

Ilustračný obrázok k článku Polícia upozorňuje: Internetom sa šíri nebezpečný vírus!
Foto: Radka Deckerová

Vo viacerých krajinách a v poslednom období už aj na Slovensku sa prostredníctvom internetu šíri „trojský kôň“ (kód ransomware), ktorý napáda počítače. Po aktivácii upozorní užívateľa, že jeho počítač zablokovala polícia. Údajne z dôvodu porušenia autorských práv, šírenia detskej pornografie, šírenia spamu a podobne. Súčasťou je aj požiadavka na zaplatenie pokuty.

Muži zákona však dôrazne upozorňujú, že takýmto spôsobom v žiadnom prípade nekonajú! A polícia vystríha, že v tomto prípade ide o neprávnené a podvodné vylákanie financií. Ľudia by tak, ak sa s takýmto upozornením na počítači stretnú, mali podobné výzvy ignorovať a nereagovať na ne.

„Odporúčame všetkým užívateľom vykonať antivírusovú kontrolu a inštaláciu posledných bezpečnostných záplat jednotlivých softwarových (antivírusových) aplikácií“ povedal policajný hovorca Michal Slivka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM