Peter Simon Správy

Podľa dlhoročného potápača môže za väčšinu nehôd pod vodou ľudský faktor

Väčšinu nehôd potápačov pod vodou spôsobuje ľudský faktor, a nie zlyhanie techniky. Tvrdí to dlhoročný potápač a inštruktor potápania Peter Ferdinandy z Revúcej, ktorý sa tomuto športu venoval od polovice 70. rokov 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Podľa dlhoročného potápača môže za väčšinu nehôd pod vodou ľudský faktor
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk

„Väčšina nešťastí, ktoré sa potápačom stanú pod vodou, je doslova pre ich vlastnú hlúposť. Za tie roky, čo sme sa ako partia potápali a učili iných, sa nikomu nič nestalo. Spomínam si len na jeden nepríjemný prípad môjho absolventa,“ priblížil Ferdinandy.

Ako ďalej spomenul, počas svojej potápačskej kariéry však zažil vyhľadávanie utopených osôb a dvakrát sa stretol aj s prípadmi iných utopených potápačov. „Obidva sa stali v Tornali, avšak v rôznych časových obdobiach. K obidvom som bol prizvaný políciou,“ dodal s tým, že na základe svojej dlhoročnej praxe nepovažuje potápanie za nebezpečný šport.

Peter Ferdinandy sa narodil v roku 1948 v Žiline, od roku 1967 pracoval v Slovenských magnezitových závodoch v Jelšave v okrese Revúca. V roku 1976 sa podieľal na založení klubu športového potápania Vega Lubeník. Inštruktorskou činnosťou sa zaoberal od roku 1979.

Venoval sa tiež tréningu plutvového potápania, práci pod vodou a speleopotápaniu. Spolupracoval na vydaní viacerých publikácií o potápaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM