Peter Simon Správy

Počas noci múzeí v Betliari nechýbal ani parádny ohňostroj: FOTO priamo z podujatia

Kaštieľ a park Andrássyovcov v Betliari ožil vďaka 12. ročníku Noci múzeí a galérií. Pre návštevníkov bol pripravený bohatý program, ktorý vyvrcholil parádnym ohňostrojom.

Ilustračný obrázok k článku Počas noci múzeí v Betliari nechýbal ani parádny ohňostroj: FOTO  priamo z podujatia
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako tisícka návštevníkov v sprievode kurátorov objavila čaro bočných točitých schodísk, uzavretých chodieb, či kúpelní kaštieľa. V sobotu 21. mája 2016 sa uskutočnil aj v priestoroch betliarskeho múzea 12. ročník celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Pri tejto príležitosti si organizátori pripravili pre návštevníkov bohatý sprievodný program.

Ako informovala Judita Krajčiová z múzea v Betliari, už od dopoludňajších hodín sa mohli najmenší návštevníci zabaviť v tvorivej dielni. Témou tvorivých aktivít bol barokový porcelán, kde si deti pod vedením skúsenej výtvarníčky zhotovili z papiera svoju vlastnú barokovú šálku za pomoci atramentu a zmizíka. „Tento rok sme v rámci podujatia pripravili aj novú reinštaláciu schodiska, kde sa vrátili Andrássyovské trofeje, ktoré sme našli na povale. Sú ich stovky, no nie všetky sú inštalované. Obrazy, ktoré tu mohli ešte prednedávnom vidieť návštevníci sa dostali na svoje pôvodné miesta, ktoré sú v apartmánoch grófskej rodiny a v knižnici,“ uviedol riaditeľ múzea Július Barczi a dodal, že sa mohli prítomní pozrieť aj do historickej knižnice, kde sa v rámci bežných prehliadok nedostanú. „Knižnica má svoj vlastný režim a nieje možné ju navštevovať denne a sprístupnený je aj náš najnovší nález, teda tajná skriňa v knižnici,“ spresil riaditeľ.

Ako dodal, od 17:00 hod. sa uskutočnila beseda s historikom Pavlom Dvořákom. Približne po šiestej večer sa podľa slov riaditeľa múzea začali večerné kostýmové prehliadky s jedinečnou možnosťou nahliadnuť do bežne nesprístupnenej historickej knižnice a od 19:30 hod. netradičné a prestížne objaviteľské prehliadky s baterkami po zaujímavých trasách.

Obe prehliadky trvali do polnoci a v priebehu toho na terase vysvieteného kaštieľa množstvo prítomných privítala skupina MIXTAPE z Rožňavy a o 23:00 hod. si návštevníci pozreli krásny ohňostroj pred kaštieľom.

Pozrite si v našej galérii fotky z celého priebehu noci múzeí a galérií v Betliari.

Obrazom: Noc múzeí a galérií v kaštieli Betliar
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM