Peter Simon Rôzne

Po stopách Rožňavskej Metercie: S baterkami a čelovými lampami sa vydali za dobrodužstvom

Banícke múzeum v Rožňave pripravilo pri príležitosti 11. ročníka Noci múzeí a galérií pútavý program pre deti s názvom Po stopách Metercie. Podujatie bolo spojené s návštevou Katedrály Nanebovzatia panny Márie v Rožňave, kde si mohli pozrieť originál tabuľovej maľby Rožňavská Metercia.

Ilustračný obrázok k článku Po stopách Rožňavskej Metercie: S baterkami a čelovými lampami sa vydali za dobrodužstvom
Zdroj: Dnes24.sk

Obraz bol predmetom skúmania viacerých odborníkov a podarilo sa určiť pravdepodobnú lokalitu, kde sa banské dielo, zobrazené na tabuľovej maľbe, nachádzalo. Ide o štôlňu Csengő v neďalekej obci Čučma na sever od Rožňavy. Skupina detí tak po prehliadke katedrály pokračovala pešo do Čučmy obhliadnuť si spomínané miesto, kde bol v roku 2013 vytvorený malý skanzen s upraveným portálom štôlne a dreveným gápľom vybudovaným podľa zobrazenia na tabuľovej maľbe. “V Čučme privítal deti starosta obce pán Alexander Szőllős, ktorý ich oboznámil s lokalitou i spôsobom ručnej ťažby. Nasledovalo nahliadnutie do banskej štôlne a obhliadka gápľa na priľahlom kopci. Následne čakalo zúčastnených príjemné posedenie, horúci čaj, opekanie slaninky a ako dezert slivkové koláče,“ informoval Csaba Urban z Baníckeho múzea v Rožňave.

Cesta späť do Rožňavy bola o to vzrušujúcejšia, že ju deti absolvovali pešo v tme s baterkami a čelovými lampami. Večer ich čakalo v Galérii mnoho prekvapení a zážitkov. “Po návrate nasledovala pútavá prednáška Gabriely Kolesárovej spojená s prezentáciou nielen o spôsoboch ťažby a spracovania rudy v stredoveku, ale i o obliekaní baníkov a hutníkov a spôsobe ich života,“ uviedol Urban. Získané poznatky mohli potom následne zúročiť pri kvíze, deti si vytvorili tri súťažné skupiny s názvami: Baníci, Hutníci a Permoníci. Kvízové otázky si boli vyzdvihnúť v podzemných priestoroch Galérie, kde boli schované ako poklad a zároveň to bola aj skúška odvahy, keďže sa tam išlo po len za osvetlenia banských akumulátorových svietidiel.

Ďalšími disciplínami, ktoré viedli Gabriella Badin a Ingrid Liptáková, bolo skladanie puzzle na čas a tvorivé dielne – deti si mohli vyskúšať svoju zručnosť pri výrobe kahančeka. Nasledovala voľná zábava a spánok. Ráno po prebudení nechýbala ranná rozcvička a chutné raňajky. A nakoniec rozlúčka s novými kamarátmi. “Každé dieťa si zobralo so sebou na pamiatku knižočku s potvrdením absolvovania jednotlivých disciplín počas celého podujatia. V mene Baníckeho múzea v Rožňave by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšie akcie, ktoré plánujeme pripravovať v podobnom duchu,“ dodal na záver Csaba Urban z Baníckeho múzea v Rožňave.

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Po stopách Rožňavskej Metercie
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM