Správy

Peter môže byť na seba pyšný: Vyrobil najlepšiu pálenku na celom Gemeri!

Najlepšia vianočná pálenka na Gemeri je tento rok drienkovica. Vybrali ju na tradičnej súťaži zo 17 prihlásených domácich destilátov.

Ilustračný obrázok k článku Peter môže byť na seba pyšný: Vyrobil najlepšiu pálenku na celom Gemeri!
Foto: Eva Viestová

Ako povedal predseda poroty Ján Bendo, tento rok mali aj tri pálenky, ktoré však v súťaži nehodnotili. Mimo súťaže sa ocitla medovina, trnkový likér, ale aj takmer 80-percentný kalvádos.

Súťaž o najlepšiu domácu pálenku a najlepšie vianočné pečivo organizuje v Revúcej okresná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku. Tento rok sa museli prispôsobiť stiesneným priestorom, pretože mestský dom kultúry je v súčasnosti v rekonštrukcii.

„Súťaž sme však nezrušili, naopak, tento rok sme ešte rozšírili počet členov poroty na štyroch. Mali sme čo vypiť a samozrejme aj patrične ohodnotiť. Systém sa nezmenil, na fľaštičkách sme videli len poradové čísla. Nevedeli sme, kto danú pálenku prihlásil. Každý porotca udelil podľa kritérií určitý počet bodov a tak sme vybrali to najlepšie. Domáce pálenky na druhom a treťom mieste boli hruškovica a slivovica, ktoré získali zhodne po 39 bodov. Víťazstvo ale tento rok patrí drienkovici. Prihlásil ju Peter Suchý z obce Milhosť a porotcovia jej udelili 42 bodov,“ povedal Bendo.

Dôchodcovia z Revúcej súbežne organizujú aj súťaž o najlepšie vianočné pečivo. Porota hodnotí podobne ako v prípade domácej pálenky. Výrobky sú označené len číslom.

„Hodnotili sme vzhľad, chuť, konzistenciu, ale na čo sme zvlášť kládli dôraz, to je námaha, ktorú museli cukrári pri upečení dobroty vynaložiť. Porota napokon rozhodla, že cenu za prvé miesto si tento rok odnáša pani Mária Maťašáková,“ doplnila predsedníčka poroty o najlepší Vianočný koláč Ľudmila Ďurďáková.

Súťaž o naj pálenku a naj pečivo
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM