Peter Simon Správy

Patová situácia v rožnavskom parlamente: Rázny odchod štyroch poslancov, rokovanie ukončené!

Poslanci sa stretli na zasadnutí, aby prerokovali niekoľko dôležitých bodov. Stretnutie však skončilo skôr, ako začalo. Štyria poslanci sa zdvihli a odišli preč.

Ilustračný obrázok k článku Patová situácia v rožnavskom parlamente: Rázny odchod štyroch poslancov, rokovanie ukončené!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci Kováč, Ocelník, Kuhn a Capák vytiahli svoje hlasovacie karty a tým znemožnili pokračovaniu zastupiteľstva. Keďže z 13 poslancov chýbali Bischof, Mihók a Kemény, ktorí neboli prítomní, po odchode štvorice bolo zastupiteľstvo neuznášania schopné.

Dôvodom bolo opätovné prerokovanie budu a zvýšení platu primátora Pavla Burdigu.

Horúco aj na zasadnutí zastupiteľstva

Snaha poslanca Arpáda Laca (SMK) o zaradenie do programu rokovania bod č. 3 – zvýšenie platu primátorovi mesta Pavlovi Burdigovi (Most), teda nevyšla. Hneď na úvod štvrtkového (23.jún) rokovania však bod opätovne zaradil do prejednania. Poslanec Kuhn (OKS) podal pozmeňujúci návrh, aby sa bod zaradil na záver rokovania, to však neprešlo a spomínaný štyria poslanci rokovaciu miestnosť opustili.

„Využil sme tú jedinú možnosť, akú mám, aby som vyjadril svoj nesúhlas s tým, že sa o takýchto bodoch rokuje takýmto spôsobom. Laco zaradil na bod rokovania aj prerokovanie platu primátora, čo je bod, o ktorom sme jednali pred dvoma mesiacmi. Vtedy nebolo uznesenie prijaté. Hlasovania boli vtedy platné a vyrovnané a tým pádom primátorovi prináleží základný plat v zmysle zákona,“ dodáva Kuhn (OKS).

Vrátili sa a potom nadobro odišli

Po prvom odchode poslancov sa vyhlásila prestávka a vzápätí na to dostal poslanecký zbor ponuku, aby sa vrátil na rokovanie s tým, že poslanec Laco svoj návrh stiahne. „Poslanec Laco potom niekoľko minút zdôvodňoval zaradenie bodu o primátorovom plate a vzápätí navrhol zvýšiť plat primátora na 2800 eur. Tak sme znovu vytiahli karty a MZ bolo prerušené pre neuznášaniaschop­nosť,“ vysvetlil poslanec Ivan Kuhn (OKS).

Poslanec Kuhn považuje hlasovanie o zvýšení platu primátora podľa svojich slov za neseriózne. „Ak poslancovi Lacovi na tom tak záleží, tak tu mal s nami sedieť a hlasovať za návrh. Budilo to dojem, že pán Laco chce rýchlo zahlasovať za plat primátora a teraz nás obviňujú, že my niečo blokujeme,“ zhodnotil svoje pocity Kuhn.

„Sú to obštrukcie, poslanci odišli a zastupiteľstvo nebolo uznášania hodné,“ stroho komentoval priebeh zasadnutia Laco.

Dôležitý bod o záverečnom účte mesta treba prerokovať

Počas zastupiteľstva mali poslanci rokovať aj o dôležitom dokumente záverečného účtu mesta.Podľa zvertejnených materiálov pri neprerokovaní tohto bodu hrozí Rožňave, že príde o veľkú časť svojich príjmov. Primátor Pavol Burdiga preto zvolal ďašie, neplánované zasadnutie rožňavského parlamentu na piatok 24. júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM