Peter Simon Rôzne

Päťgramový operenec a množstvo zaujímavostí: Desiatky gymnazistov boli na DOD v národnom parku

Deň plný nevšedných zážitkov si vychutnalo 40 študentov nášho gymnázia. Boli svedkami dňa otvorených dverí v Správe Národného parku Slovenský kras.

Ilustračný obrázok k článku Päťgramový operenec a množstvo zaujímavostí: Desiatky gymnazistov boli na DOD v národnom parku
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sa uskutočnil deň otvorených dverí Správy Národného parku Slovenský kras. Pri tejto príležitosti sa študenti gymnázia v našom meste dozvedeli zaujímavosti z chráneného územia, ktoré obklopuje naše mesto. „Po privítaní a úvodnom slove pani Balážovej, pracovníčky Správy NP, zodpovednej za environmentálnu výchovu, poskytol žiakom cenné informácie o chránených územiach Slovenska a zvlášť o NP a biosférickej rezervácii Slovenský kras pán Popovics, strážca prírody,“ informuje školský časopis Heuréka.

Nevšedná práca

Formou prezentácie zoológ Olekšák zvedavým študentom priblížil celkovú činnosť správy Národného parku a nevšednú prácu ochranárov. Prítomní sa tak dozvedeli cenné informácie o druhovom zastúpení vtáctva na území Slovenského krasu. Následne pokračovala prednáška aj ukážkou vtáctva. Ku každému z nich porozprával zoológ aj bližšie informácie.

Miniatúrny vtáčik

„Vtáky sa zachytili v sieti z jemných vláken, ktoré im neublížili a po ich prezretí boli vypustené naspäť do voľnej prírody. Takto sme si zblízka mohli prezrieť a odfotiť sýkorku belasú, sýkorku bielolícu a najmenšieho zástupcu našej avifauny – králička zlatohlavého, ktorý má hmotnosť iba do 5 gramov,“ doplnila Alica Rihošeková, pedagogička biliológie.

Starajú sa o zranené zvieratá

„Na záver nevšedného programu študenti na vlastné oči videli spôsob krúžkovania a monitorovania trás migrujúcich vtákov, ale aj rehabilitačnú stanicu, v ktorej sa pracovníci Správy NP starajú o zranené zvieratá. Po záverečnej diskusii študenti odchádzali jednak bohatší o nové poznatky, no najmä presvedčení o potrebe chrániť prírodné bohatstvo nášho územia,“ uvádza portál školského časopisu.

Zdroj, foto: HEURÉKA

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM