Peter Simon Správy

Paralympijská boccia v rožňavskej nemocnici: Takto ju hrali na psychiatrii

V psychiatrickej liečebni v Rožňave sa uskutočnila prezentácia športu boccia. Nebola to prvá prezentácia tohto športu v priestoroch liečebne. Už minulý rok sa s ňou mohli pacienti stretnúť. No aj tento rok mala veľký úspech.

Ilustračný obrázok k článku Paralympijská boccia v rožňavskej nemocnici: Takto ju hrali na psychiatrii
Zdroj: Dnes24.sk

Boccia prispieva k psychickej a fyzickej rehabilitácii – pomáha pacientom zmysluplne tráviť čas, podporuje ich fyzickú aktivitu, motivuje ich k dobrým výkonom, núti k sústredeniu sa, pestuje cieľavedomosť, prináša túžbu vyhrať a byť v niečom lepší ako protihráč, poskytuje relax a zábavu a zapája do kolektívu aj tých, ktorí sa do neho inak zapájajú s ťažkosťami.

Primárka oddelenia MUDr. Grešková podporila aktivity v tejto hre aj nákupom základného vybavenia na bocciu, boccia loptičiek, takže pacienti oddelenia a liečebne mali možnosť hrať bocciu v rámci liečebného procesu počas ich hospitalizácie v zariadení. „Vzhľadom na to, že som bol bocciu prezentovať v rožňavskej psychiatrii už 2-krát a som v kontakte s pani primárkou Greškovou, vedel som, že pre oddelenie sa plánuje vybudovanie oddychového areálu v priestoroch nemocnice, kde by pacienti mohli chodiť na vychádzky a využiť priaznivé počasie na občerstvenie sa. Bol som milo prekvapený, pretože som snáď po prvýkrát videl v rožňavskej nemocnici niečo budovať, nielen rúcať sa – pripadal mi ako bežný priestor na oddych – s lavičkami, upraveným terénom a dvorcom uprostred,“ povedal Ondrej Bašták Ďurán.

Uprostred areálu, ako je jeho centrálna časť, sa pekne vytvorilo aj boccia ihrisko z umelého trávnika, so všetkými potrebnými čiarami k hre. Jasný slnečný deň a príjemná nálada, ktorá naznačovala dobrú hru, sa v posledný septembrový deň stal realitou. „Po tom, čo v utorok 30.9. prebehla v priestoroch Psychiatrickej liečebne audiovizuálna časť prezentácie, sme sa presunuli aj s pacientmi vonku, do oddychového areálu. Spočiatku hrali medzi sebou tímy – traja proti trom. Táto forma boccie je najdynamickejšia, hráči musia navzájom komunikovať, aby si objasnili, kto bude hádzať loptou a prináša živé a zábavné momenty,“ dodal Bašták Ďurán. Ako dodal, bocciu hrali viac ako dve hodiny a mala veľmi dobrý ohlas u pacientov.

V galérii nájdete fotky z tejto akcie.

Foto: Ján Rybár

Hra boccia v Rožňavskej nemocnici
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM