Peter Simon Správy

Padla otázka baníctva v okrese. Podľa primátora sa jedna pri Rožňave otvára!

Rozvoj baníctva v Rožňavskom okrese závisí podľa premiéra Roberta Fica od záujmu investorov. Skonštatoval to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády SR v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku Padla otázka baníctva v okrese. Podľa primátora sa jedna pri Rožňave otvára!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Vláda priamo nevytvára pracovné miesta, ani nezamestnáva. My však konštatujeme a budeme konštatovať stále, že všade tam, kde príde zaujímavý investor a požiada vládu o spoluprácu, pokiaľ ide o investičný stimul alebo podporu vytvárania pracovných miest, sme pripravení. Našou úlohou nie je zamestnávať baníkov, ani robiť biznisové aktivity. Ak sa nájde projekt, ktorý si zaslúži podporu, tak ho určite podporíme,“ uviedol premiér.

Rožňavský región má podľa Fica oproti iným výhody, čo sa týka podpory projektov. Ako povedal, ak je nejaký okres zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, tak stačí aby investor plánoval preinvestovať 100 000 eur a môže požiadať o investičný stimul. V iných okresoch to musí byť suma až 1 500 000 eur.

Baníctvo podľa Burdigu nekončí, skôr naopak

Primátor Rožňavy Pavol Burdiga tvrdí, že zatvorením bane pred ôsmimi rokmi v Nižnej Slanej sa baníctvo v regióne nekončí. „Včera som bol na stretnutí zahraničných partnerov, ktorí sa zúčastňujú na otvorení bane na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. Boli to obchodní zástupcovia z celej Európy. Rozbieha sa tam ťažba mastenca, čomu sme veľmi radi a je to tiež banská činnosť. Možno niekde sa to zavrelo, ale niekde sa to otvorí,“ dodal Burdiga.

Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Rožňave schválila akčný plán rozvoja okresu. Jeho cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti a do roku 2020 tam vytvoriť 1345 pracovných miest. Regionálny príspevok vo výške 4.665.000 eur, ktorý vláda vyčlenila, má pomôcť rozvoju regiónu. Dnešným rokovaním vláda ukončila sériu výjazdových rokovaní v regiónoch, ktoré sú zaradené do zoznamu najmenej rozvinutých okresov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM