Peter Simon Správy

Otvorenie výstavy v Plešivci na FOTKÁCH: V zbierke aj exempláre z doby Rakúsko-Uhorskej Monarchie

Výsledkom viac ako päťročnej práce je výber skoro 150 fotografií a pohľadníc, ktoré tvoria materiál výstavy. Tieto zábery pochádzajú zo súkromných, ale veľké množstvo aj z verejných zbierok.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenie výstavy v Plešivci na FOTKÁCH: V zbierke aj exempláre z doby Rakúsko-Uhorskej Monarchie
16
Galéria
Foto: Tomáš Puskás / Zdroj: Dnes24.sk

V Plešivci otvorili zaujímavú výstavu starých pohľadníc. Výsledkom viac ako päťročnej práce je výber skoro 150 fotografií a pohľadníc, ktoré tvoria materiál výstavy.

V rámci podujatia dní obce Plešivec vo veľkej sále Technologického inkubátorového domu v Plešivci, v sobotu, 17. júna 2017 o 15:00 hod. otvorili výstavu „Plešivec na starých pohľadniciach”. Hlavným organizátorom je Spolok za rodnú zem Plešivec-Pro Pátria Pelsőciensis Társaság a Obecné zastupiteľstvo Plešivec.

Nadšenec miestnej histórie Kardos László prezradil, že iniciátormi výstavy sú aktívni členovia tohto spolku, ktorí sa dlhodobo zaoberajú históriou obce. Taktiež ju propagujú a publikujú na sociálnej sieti, kde uverejnili zo svojich zbierok už veľké množstvo fotografií a pohľadníc.

„Výsledkom viac ako päťročnej práce je výber skoro 150 fotografií a pohľadníc, ktoré tvoria materiál výstavy. Tieto zábery pochádzajú zo súkromných, ale veľké množstvo aj z verejných zbierok. Obetavou prácou niekoľkých nadšencov: Kataríny Jačmeníkovej,Tomáša Puskása, .Ing. Oľgy Zvolenskej, Mgr.Alexandra Derdu,Ing Juraja Roneca a László Kardosa sa podarilo kvalitu týchto záberov vylepšiť, niektoré ich chyby odstrániť a v čierno-bielom vyhotovení vo zväčšenom formáte A3, sa stali súčasťou výstavy,“ spresnil Kardos.

Ako Kardos doplnil, vlastnoručne vyhotovené výstavné panely sú zas výsledkom dobrovoľnej práce Ing. Juraja Roneca, ktoré sú vizitkou jeho odbornej zdatnosti. „Treba zdôrazniť, že táto výstava pohľadníc by nebola zrealizovateľná bez výraznej finančnej a morálnej podpory miestnej samosprávy a starostky obce,“ spresňuje Kardos.

Termín otvorenia výstavy zvolili na deň prezentácie knihy s názvom „Potulky s dejinami Plešivca”, ktorá sa konala v minulom roku. „Preto, lebo týmto čiastočne chceme vynahradiť absenciu toho, že v uvedenej knihe v minulom roku neboli z dôvodu rozsahu publikácie tieto nádherné fotografie publikované,“ upresnil László Kardos.

Vystavené čierno-biele, zväčšené fotografie sú zoskupované po šiestich kusoch, sčasti tematicky a sčasti chronologicky. Vydané pohľadnice od začiatku 20. storočia do jej konca odzrkadľujú niekdajší vzhľad obce s jeho pozitívnymi a negatívnymi zmenami. Vznik prvej pohľadnice môžeme datovať na rok 1900.

Najhodnotnejšími časťami tejto zbierky pohľadníc sú exempláre z doby Rakúsko-Uhorskej Monarchie. Pohľadnice vydané počas trvania prvej Československej republiky odzrkadľujú ešte pôvodný vzhľad Plešivca.

„Významným obdobím editovania pohľadníc o Plešivci sú roky 1938–1944, keď miestni podnikatelia vydali vo vlastnej réžií viac pohľadníc. Po druhej svetovej vojne sa vydávanie pohľadníc sústredilo najmä v štátnych vydavateľstvách. Aj toto obdobie tvorí značnú časť tejto zbierky. Po zmene režimu v roku 1999 vydala samospráva obce jednu pohľadnicu. Odvtedy nebola vydaná žiadna o Plešivci. Až v tomto roku vydala samospráva obce dve nové farebné, dvojjazyčné pohľadnice. Preto je nádejou, že vydávanie pohľadníc viac ako storočnou tradíciou v Plešivci bude ďalej žiť,“ povedal na záver Kardos.

Výstava v Plešivci v technologickom inkubátorovom dome bude otvorená pre návštevníkov od 17. do 30 . júna 2017 každý deň, od pondelka do štvrtku v dobe od 13:00 hod. – do 17:00 hod. V prípade záujmu osobitých skupín po dohode aj v inom termíne. Denne od 8:00 hod. do 16:00 hod. Vstupné je zdarma, ale prípadné dobrovoľné príspevky občiansky spolok s vďakou prijíma a použije na svoju ďalšiu činnosť.

Obrazom: Plešivec na starých pohľadniciach
16
Galéria
Foto: Tomáš Puskás / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM