Peter Simon Správy

Otrasný nález Rožňavčana Tomáša (24): Niekto sa zbavil psa neľudským spôsobom! FOTO

To čo uvidel mladý obyvateľ nášho mesta pri tom, ako šiel do svojej garáže neostalo bez nepovšimnutia.

Ilustračný obrázok k článku Otrasný nález Rožňavčana Tomáša (24): Niekto sa zbavil psa neľudským spôsobom! FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rožňavčan Tomáš (24) pri tom ako šiel do svojej garáže uvidel niečo, čo ho rozrušilo. Nález ihneď odfotil a zavolal mestskú políciu. Podľa jeho vyjadrenia sa pri smetnom kontajneri nachádzala mŕtvola psa, ktorá mala cez pol teľa natiahnuté čierne igelitové vrece.

„Šiel som do garáže. Bolo približne 16:00 hod. a ihneď som si všimol nezvyčajný odpad, tak som sa šiel bližšie pozrieť a uvidel tam mŕtveho psa, ktorý tam musel byť umiestnený nedávno. Cez hlavu mal natiahnuté čierne igelitové vrece. Bol položený približne 2 metre od kontajnera. Odfotil som ho a zavolal na mestskú políciu. Tá prišla do niekoľkých minút. Miesto a aj nález si prezreli, no skonštatovali, že s tým osobne nevedia nič robiť, zobrať ho nemohli. Následne sa celý zakryl. Neviem si predstaviť, kto mohol niečo také spraviť,“ uviedol nálezca.

Mestská polícia v tom má jasno

„Uhynuté zviera sa odstraňuje tým spôsobom, že sa odovzdá do kafilérnej stanice, poprípade na zberný dvor, ktorý máme aj v Rožňave. Je v priestoroch technických služieb a tam umiestňujeme takéto zvieratá aj my, keď nejaké nájdeme. Potom sa zavolá kafilérka a tá daný biologický odpad odvezie. Toto je však spoplatnené,“ prezradil mestský policajt Arpád Kelemen, ktorý je povereným pracovníkom pri odchyte zvierat v Rožňave.

Kelemen uviedol, že podľa smernice, ak príslušníci mestskej polície pri výkone svojej činnosti alebo na základe podnetu inej osoby zistia, že sa na verejnom priestranstve mesta nachádza uhynuté zviera, vyzvú povereného zamestnanca Technických služieb mesta Rožňava, aby uhynuté zviera bez zbytočného odkladu odstránil. Poverený zamestnanec Technických služieb uhynuté zviera uloží v areáli Technických služieb do uzamykateľného označeného kontajnera na tento účel a zabezpečí jeho odvoz do kafilérie.

Ďalej informoval, že sa už stretol aj s prípadmi, keď boli takéto uhynuté zvieratá priamo umiestené v kontajneroch na komunálny odpad. Daný nález sa podľa Kelemena nachádzal na súkromnom pozemku, no aj napriek tomu mestská polícia konala, aby nedošlo ohrozeniu zdravia obyvateľov mesta. „Konkrétny prípad bol telefonicky ohlásený a preverený hliadkou dňa 22. augusta o 16:00 hod. My sme ho podľa smernice zobrať preč nemohli. Vyzvali sme Technické služby. Zamestnanci sa však už v podvečerných hodinách na pracovisku nenachádzali. Na ďalší deň sme sme ich hneď ráno opätovne vyzvali a šli na dané miesto. Mŕtvola psa sa tam už nenachádzala. Majiteľ sa možno zľakol a zviera niekam odstránil,“ dodáva Klemen.

Hrozí priestupok

Ak sa niekto rozhodne odstrániť živočíšny odpad takýmto spôsobom, tak mu hrozí aj pokuta. Ako sme sa dozvedeli, takýto typ priestupku by už mestská polícia posunula na riešenie hygiene. „Keďže sa jedná o možné ohrozenie zdravia ľudí, ak by sa zistil majiteľ, ktorý takto odstráni nebezpečný živočíšny odpad, tak mu hrozí priestupok v oblasti životného prostredia. Tam sú už iné pokuty a zákony,“ dodal Arpád Klemen.

Obrazom: FOTO len pre silné povahy: Takto sa niekto zbavil psa v Rožňave
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM