Peter Simon Rôzne

Osadu si v Dobšinej vyčistili jej obyvatelia sami. Dokonca začali aj separovať odpad!

Osada v Dobšinej je situovaná za mestom a v minulosti sa preslávila neporiadkom a stále pribúdajúcimi chatrčami. Nové vedenia mesta chatrčiam pridelilo aj provizórne súpisné čísla. To uľahčilo napríklad aj orientáciu pri doručovaní pošty a zamedzenie ďalšieho nelegálneho stavebníctva.

Ilustračný obrázok k článku Osadu si v Dobšinej vyčistili jej obyvatelia sami. Dokonca začali aj separovať odpad!
Zdroj: Dnes24.sk

Osada bola známa tiež odpadkami, ktoré sa povaľovali na každom kroku. Po nedávnej návšteve nabral život na dobšinskej osade iný smer. Odpadky sa už nepovaľujú v okolí obydlí a obyvatelia osady začali dokonca separovať. „Prvým našim krokom bolo motivovať obyvateľov osady, aby dbali na poriadok. Sami si vypratali nanosené kopy odpadov, ktoré sa následne odviezli. Tiež im boli dané kontajnery na separovaný zber, ktoré vzorne využívajú,“ povedal pre portál MestoDobšiná vajda osady Marián Bubenčík.

Veľkým problémom je podľa ďalších slov rómskeho vajdu stav strechy na blízkej bytovke, ktorá zateká. „Obyvatelia bytovky v osade sa skladajú v malých sumách na opravu strechy, ktorá je v dezolátnom stave. Zakrátko prebehne tiež čistenie priľahlého potoka, ale aj ďalšie aktivity, na ktorých sa budú podieľať samotní obyvatelia osady. Tiež v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníčkami poskytujeme poradenskú pomoc pri vybavovaní úradných záležitostí, tiež sociálnej osvety,“ doplnil pre portál rómsky vajda osady Marián Bubenčík.

Foto, zdroj: MestoDobsina.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM