Peter Simon Kultúra

PREHĽAD PROGRAMU: Podujatie, ktoré chytilo za srdce množstvo ľudí už o niekoľko dní

Akcia, ktorá svojou jedinečnosťou prekročila hranice rožňavského okresu i celého Gemera je už predo dvermi. Jej organizátor Rudolf Pažitka nám prezradil viac.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD PROGRAMU: Podujatie, ktoré chytilo za srdce množstvo ľudí už o niekoľko dní
Zdroj: Dnes24.sk

Pred štyrmi rokmi sa začala písať nová tradícia. Skupina ľudí okolo človeka, ktorý nedokáže len tak stáť so založenými rukami, nedokáže nesnívať a vymýšľať niečo pre pobavenie, povzbudenie a polahodenie ducha, si osvojila myšlienku, že ľudí je potrebné spájať. Že to myslia vážne a dokážu vytrvať, o tom svedčí aj 4. ročník koncertu pri tuneli pod Homôlkou. Tunel nikdy neslúžil svojmu účelu, ale ležal medzi dvoma dolinami, ktoré nespája cesta. A tak začal spájať ľudí. Lákať ich, aby sa stretli na jednom mieste a spevom, tancom, jedlom, pitím, jednoducho zábavou oslávili svoju spolupatričnosť. Podujatie sa uskutoční 2. septembra 2016 s celodenným programom v areáli pred Tunelom pod Homôlkou.

Zaujímavosť Gemera

Tunel pod Homôlkou pochádza ešte z obdobia druhej svetovej vojny, no žiadny vlak jeho múrmi nikdy neprešiel. Nový život sa tunelu vdýchol v roku 2012. Lesné družstvo Slavošovce sa pustilo do rekonštrukcie vstupného portálu tunela a jeho okolia, ktoré sa premenilo na oddychovú zónu a tunel na turistickú atrakciu. „Organizátormi podujatia sú Lesné družstvo Slavošovce, OZ Slavoj Slavošovce a obec Slavošovce. Zaujímavý deň začne ukážkou požiarneho zásahu DHZO Slavošovce, divadelným predstavením hercov z divadla ACTORES Rožňava a inými atrakciami najmä pre najmenších,“ hovorí Rudolf Pažitka.

Dodal, že prvá pokusná kapela, ktorá v tuneli vystupovala, bola Nebeská muzika z Terchovej a potom bol Sexit. To bol teoreticky nultý ročník. V okolí sa podľa neho veľa kultúry neudeje a podujatie malo skvelý ohlas. „Kým na nultom ročníku sme privítali ľudí z okolia, ten posledný tu boli už aj návštevníci z Košíc a Prešova. Okrem toho každý rok rozširujeme areál okolo tunela. Tento rok pribudla veľká vec pod názvom Dobšinského rozprávkareň. Objekt obsahuje umelecký prístrešok, v ňom bude kolotoč, sú tam aj nové drevorezby. Na rezbárskom sympóziu sa zišli rezbári, ktorí vytvorili sochy z Dobšinského rozprávok. Tie sú umiestnené v areáli tunela. Do budúcna by sme takto chceli oživiť aj areál obce Slavošovce,“ uviedol pre náš web organizátor.

Chýbať nebudú ani Dobšinského rozprávky

Jeden z hlavných bodov bude Slávnostné otvorenie Dobšinského rozprávkarne, jedná sa o štvorsúsošie z výjavov rozprávok P. E. Dobšinského, ktorej dominantou bude detský kolotoč. Prostriedky na túto realizáciu, organizátorom podujatia, poskytol Košický samosprávny kraj z projektu Terra Incognita, keďže Lesné družstvo Slavošovce je partnerom programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita (www.terraincognita.sk). Ďalej budú predstavené výtvory detí z tvorivých dielní základnej školy P. E. Dobšinského a Základnej Umeleckej školy v Rožňave, ale aj zaujímavá výstava fotografov vo vysvietenom tuneli.

Fotografie z Dobšinského rozprávkarne nájdete v našej galérii.

Akcia myslí aj na deti, no bez folku by to nešlo

Deti si na svoje prídu pri divadelnom predstavení Kocúr v čižmách, v Dobšinského rozprávkarni s kolotočom, pri hrách a zábave, no nešlo by to ani bez folklóru. Na akcii vystúpia mladé talenty z okresu Rožňava pod názvom „Orchester rudových nástrojov“, Karmen Pál-Balážová, Muzika Milana Rendoša so speváčkou Márie Macoškovou a Máriou Brdárskou sa pri tuneli pod Homôlkou pozdravia východniarskym „Dobry dzeň Vam, ľudze“. Naprázdno neodídu fanúšikovia klasiky v podobe Pavla Hammela a Prúdov, mladšie generácie iste poteší Rožňavčan Robo Šimko, Evka Dovcová a MassRiot a tiež nadgeneračný Adam Ďurica so svojou kapelou. Samozrejme si môžu návštevníci počas celého dňa vychutnať prechádzku cez celý tunel, ale aj rôzne regionálne špeciality. O kvalitný zvuk sa postará majster Marián Pál-Baláž.

Pomoc okolitým lesom

Jedným z cieľov podujatia je prezentovať náš kraj v širokom ďalekom okolí a hlavne obec Slavošovce, ktorá je rodiskom svetového rozprávkara P. E. Dobšinského. „Výťažok z akcie bude použitý na práce v Slavošovských lesoch, ktoré boli postihnuté víchricou. Peniaze sa použijú na znovuoživenie nášho lesa,“ spresnil organizátor podujatia Rudolf Pažitka.

Prehľad programu

Popoludnie a večer:

  • 10:00 – Prešibaný kocúr v čižmách (divadlo Actores)
  • 16:00 – Slávnostné otvorenie Dobšinského Rozprávkarne
  • 16:30 – 17:00– Karmen Pál – Baláž
  • 17:00 – Muzika Milana Rendoša (Železiar) s hosťom Máriou Macoškovou a Máriou Brdárskou „Dobrý Dzeň Vám Ľudze“
  • 18:00 – Evka Dovcová, Robko Šimko a MassRiot
  • 19:00 – Adam Ďurica
  • 20:00 – Pavol Hammel a Prúdy

Foto: ilustračné

Obrazom: Koncert pri tuneli pod Homôlkou
6
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM