Radka Deckerová Šport

Pozrite si rekordný zoskok Félixa Baumgartnera

Pozrite si video ako stúpa Felix Baumgartner balónom do vesmíru a uskutoční tak rekordný zoskok zo stratosféry.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si rekordný zoskok Félixa Baumgartnera
Zdroj: TASR

Štyridsaťtriročný bývalý vojenský parašutista mal pôvodne skákať v utorok, ale pokus mu na poslednú chvíľu zmaril prudký vietor.

Baumgartner vykonal najdlhší a najrýchlejší voľný pád v histórii, počas ktorého dosiahol rýchlosť až 1173 kilometrov za hodinu. Stal sa vôbec prvým človekom na svete, ktorý prekonal rýchlosť zvuku bez pomoci akéhokoľvek zariadenia.

Výstup do stratosféry trval približne 2,5 hodiny. Celý zoskok bolo možné sledovať cez internet.

Felix tiež ako prvý človek v dejinách vystúpil s balónom vyššie ako 34,779 metra. Baumgartner absolvoval vo svojom živote 2300 zoskokov. Na svoj životný skok musel trénovať päť rokov.

Počas zoskoku mal na sebe pretlakový oblek s prísunom kyslíka, ktorého natrhnutie by znamenalo jeho okamžitú smrť.

Oblek bol podobný tým, aké nosia kozmonauti, no bol tuhší a zároveň ohybnejší. Rakúšan mal na špeciálnom obleku pripevnený GPS prístroj, päť HD kamier, vysielačku a prijímač. Skokana izolovali aj od extrémne nízkych teplôt a tiež ho mal ochrániť pred supersonickým treskom.

Výrobca energetických nápojov, ktorý celú akciu financuje, odmietol zverejniť náklady na zoskok a reklamnú kampaň. Jedinečný pokus v priamom prenose cez sociálnu sieť YouTube sledovalo viac ako sedem miliónov divákov.

foto: TASR

Felix Baumgartner
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM