Peter Simon Správy

Ochladenie im nehrá do kariet: Zmena počasia spôsobila oneskorený prílet samice

Pred niekoľkými dňami sa vrátili, na Slovensku ich však zaskočila zima. Majú s tým bociany z Gemera problém?

Ilustračný obrázok k článku Ochladenie im nehrá do kariet: Zmena počasia spôsobila oneskorený prílet samice
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Len nedávno sme vás informovali o návrate bocianov do hniezda v Brzotíne, ktoré je 24 hodín monitorované kamerou. Po prílete očakávali teplé počasie. Realita však bola iná a teploty klesli na niektorých miestach aj pod nulu. Inde snežilo. Je pre bociana toto počasie utrpením? Zisťovali sme u odborníčky.

Bociany sú sťahovavé vtáky, čiže odlietavajú na zimu od nás preč a prezimujú v teplých krajinách ako Afrika. Bociany majú presne určenú migračnú trasu, a vlastne z toho sa dozvedáme, že niektoré odlietavajú až na južnú časť Afriky. Ako prvé odchádzajú mladé bociany a následne za nimi odlietajú staršie, počas letu sa riadia podľa hviezd, alebo teda môžeme aj povedať, že majú kvázi akoby vrodený “radar“, podľa ktorého sa na tej ceste riadia.

Bocian do hniezda v Brzotíne priletel 30. marca 2017 v podvečerných hodinách. Nejaký čas predtým už spustili online kameru, aby zamestnanci NP Slovenský kras mohli sledovať jeho prílet. „Keď sme tu v práci, tak v podstate stále sledujeme, ale taktiež aj doma monitorujeme dianie cez online kameru a napäto čakáme na jeho prílet. Vieme, že tu do okresu sa ako prvé stále vracajú najprv tie staršie bocianie páry. Ako prvý k nám tento rok dorazil samec, minulý rok to bolo práve naopak, keď ako prvá k nám priletela samica,“ povedala pre Rožňavu 24 pracovníčka pre environmentálnu výchovu z NP Slovenský kras, Andrea Balážová.

Minulý rok prvá samica

Ako dodala, väčšinou samce prilietajú na svoje hniezda ako prví. Minulý rok, keď k nám priletela samica ako prvá, to mohlo byť spôsobené vplyvom počasia alebo keď určitú časť nevedia preletieť a v toho dôsledku ich to nejaký čas zdrží. Samec po prílete upravuje hniezdo a čaká na samicu. Tá by mala priletieť v priebehu približne troch dní, po prílete dochádza k páreniu a následne potom začne samica znášať vajíčka.

Zima spôsobila oneskorenie

Chladnejšie počasie tento rok spôsobilo oneskorený príchod samice na hniezdo. „Priletela 20. apríla 2017. Prvé vajíčko zniesla 25. apríla 2017. Chladné počasie nespôsobuje zmeny v ich správaní na hniezde, a nevieme o žiadnom prípade, keď bocian zahynul na prudké ochladenie. Bociany, ktoré z rôznych dôvodov nevedia odletieť na zimu zostávajú u nás na Slovensku a zimu dokážu prežiť ak im človek pomôže a prikrmuje ich,“ dodala Balážová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM