Peter Simon Správy

Obrazom: Presná replika korunovačnej róby kráľovnej Alžbety

Múzeum Betliar sa vo veľkom pripravuje na zaujímavú výstavu Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách, ktorá je tu už čo nevidieť. Pozrite si, v akých šatách sa bude promenádovať dvojníčka Sisi ;)

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Presná replika korunovačnej róby kráľovnej Alžbety
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 21. mája 2015 bola médiám predstavená replika korunovačnej róby kráľovnej Alžbety, ktorú dáva múzeum šiť pre dvojníčku Sisi – Eriku Došekovú. Práve ona bude tvárou sprievodných podujatí výstavy Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách. Výstava bude slávnostne otvorená 4. júna 2015.

“Už 6. júna a to v sobotu sa s kráľovnou môžu návštevníci stretnúť prvýkrát v priestoroch kaštieľa. Najprv ju predstavíme návštevníkom o 14:00 hod. na terase kaštieľa a potom budú mať návštevníci možnosť stretnúť kráľovnú pri každej prehliadke kaštieľa od 14:30 hod. do 17.30 hod. v korunovačnom salóne,“ prezradila Judita Krajčiová, kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar.

Ako ďalej informovala, autorkou šiat je pani Janka Gonosová, ktorá zobrala miery dvojníčke po konkurze. Šaty šije ich niekoľko týždňov a takmer pred dokončením ich predstavila médiám priamo v kaštieli. “Je to presná replika korunovačnej róby kráľovnej a autorka sa snažila ušiť ich z materiálov, ktoré sa najviac podobajú originálnym. Inšpiráciu brala z fotografie, ktorú má múzeum v archíve. Šaty sa ešte v najbližších dňoch dozdobia čipkou, tylom, korálkami a pribudne k nim závoj a vlečka,“ uviedla Krajčiová.

Miestna šperkárka vyrába ešte pre dvojníčku korunku, náhrdelník a náramky, tiež podľa pôvodnej fotografie. “Okrem šiat pre dvojníčku sa šijú aj šaty pre dve dvorné dámy, tiež podľa pôvodných fotografií z archívu múzea,“ dodala na záver Krajčiová.

Foto: Svitaničová

Presná replika korunovačnej róby kráľovnej Alžbety
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM