Rôzne

Letecké zábery, ktoré vás chytia za srdce: Pozrite si park v Betliari z vtáčej perspektívy

Takýto pohľad sa nenaskytne každému. Zábery ukazujú známy a obľúbený park z trocha iného uhla pohľadu. Na leteckých záberoch ho totiž len tak neuvidíte.

Ilustračný obrázok k článku Letecké zábery, ktoré vás chytia za srdce: Pozrite si park v Betliari z vtáčej perspektívy
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes už nemusíte letieť v lietadle, aby ste sa na svet pozerali zhora. Nádherné letecké zábery si môžete pozrieť vďaka filmárom, ktorí sa dostanú do oblakov so svojími úžasnými strojmi aj za vás.

Filmovanie dostáva nové možnosti

Ako nám prezradil autor záberov na park v Betliari – krásne miesto známe nielen v celom našom regióne – a „pilot" quadrocoptéry na diaľkové ovládanie Tomáš Puskás z Rožňavy, stroj má, čo sa týka filmovania, všestranné využitie: „Ak pripevníte na stroj kameru, filmovanie dostáva nové možnosti. Samotný základ coptéry sa môže využiť pre radosť z lietania aj pre deti, alebo potom na profesionálne filmové natáčanie.“

Ďalej nám v rozhovore prezradil, že stroj má už trocha upravený a vybavený kamerovým stabilizátorom, ktorý eliminuje otrasy a náklony coptéry. Na ovládači má namontovaný LCD monitor, cez ktorý priamo vidí zábery, ktoré natáča na kameru. „Ja to využívam pre vlastné potešenie filmovania takýchto záberov. Je veľa pekných miest, kde sa dá točiť len tak pre radosť, bez nároku na honorár,“ dodal Tomáš.

Plánuje točiť ďalšie miesta

Tomáš má už odtočených a odlietaných dosť hodín. Nepovažuje sa za profesionála, ale skúsenosti má. „Točil som už dosť miest a obcí ako napríklad: Plešivec, Aggtelek, Silická ľadnica, Gombasek, Rožňava, Krásna Hôrka, Sokoliu skalu, Gočovo a momentálne ak si nájdem trošku času, tak by som sa chcel vybrať na smer Stratená a následne by som rád natočil aj Zádielsku tiesňavu a okolie obce Háj,“ prezradil Tomáš.

S pokojom aj nad oblaky

My sme mali možnosť na vlastné oči vidieť, ako tento stroj štartuje, lieta aj pristáva. Zaujímavosťou je, že výška ktorú takáto „hračka" dokáže dosiahnuť, aj niekoľko stoviek metrov. „Stroj letí do takej výšky, do akej mu vydržia baterky, alebo kým vrtule dostávajú dosť hustý vzduch nato, aby ho stačili vyniesť. Osobne som bol zatiaľ vo výške asi takých 500 m. To preto, že som ďalej už nechcel riskovať.“ Cena takého vybavenia si už žiada trocha zodpovednosti, ale pre lepšie zábery sa aj tak stále prekonávajú isté limity.

Autor: Peter Simon

OBRAZOM: Park Betliar z vtáčej perspektívy
1
Galéria
OBRAZOM: Park Betliar z vtáčej perspektívy
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM