Peter Simon Správy

Obľúbené športy grófov a predmety objavené v tajných zákutiach: V Betliari sa chystá nevšedná výstava

Vôbec prvá výstava v betliarskom múzeu mimo hlavnej sezóny je vynikajúcou príležitosťou pre návštevníkov vidieť aj to, na čo počas klasických prehliadok nie je priestor. Čo všetko nás čaká?

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené športy grófov a predmety objavené v tajných zákutiach: V Betliari sa chystá nevšedná výstava
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Judita Krajčiová z betliarskeho múzea, kaštieľ Betliar je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po druhej svetovej vojne zachoval so svojim pôvodným zariadením, vďaka čomu jeho zákutia dodnes vydávajú tie najneuveriteľnejšie poklady.

Kurátori múzea sa tak prostredníctvom štyroch tém rozhodli odprezentovať nálezy z posledného obdobia.

„Z povál, spoza zamknutých dverí či z tajných zásuviek sekretárov sa do vitrín dostávajú predmety, ktoré hovoria o histórii, prepychu a osudoch jedného z najvýznamnejších aristokratických rodín Európy. Predmety, ktoré sa nachádzajú v našom kaštieli majú všetky rovnaký osud a síce sú rovnocennou mozaikou veľkého príbehu dejín kaštieľa a jeho niekdajších pánov, ich status v rámci múzejnej legislatívy je rozdielny,“ prezrádza Krajčiová.

Obľúbené kratochvíle

Ako poznamenala, zámerom výstavy je poukázať na náročnosť a zložitosť postupov práce kurátorov, ktorí sa o tieto predmety starajú. Prvýkrát v histórii múzea bude reč aj o talianskych príbuzných Andrássyovcov. „Návštevníkov zavedieme aj do ďalekých exotických krajín Ázie a ukážeme, ako sa poľovalo v Betliari i to, aké zimné športy mali betliarski grófovia najradšej,“ informuje Krajčiová.

Nechýba ani sprievodný program

K výstave sú pripravené aj zaujímavé sprievodné programy, ktoré doplnia obraz nielen o minulosti kaštieľa, ale poukážu aj na význam mravenčej a častokrát neviditeľnej práce historikov, teoretikov umenia, muzeológov, archivárov, reštaurátorov či konzervátorov. „Pre žiakov a študentov máme pripravené aktivity s názvom Čo ukrýva kaštieľ, počas ktorých získajú skúsenosť so skutočnými zbierkovými predmetmi, ktoré kedysi patrili členom rodu Andrássy,“ dodáva na záver Judita Krajčiová z betliarskeho mú­zea.

SPRIEVODNÉ PROGRAMY K VÝSTAVE

  • 6. december 2015 (nedeľa) 15:00 hod. – Kurátorský výklad k výstave (Július Barczi).
  • 23. január 2016 (sobota) 15:00 hod. – Kurátorský výklad k výstave (Tímea Mátéová) .
  • 20. február 2016 (sobota) 14:00 hod. – Čo ukrýva filmotéka múzea – prehliadka výstavy a premietanie krátkych filmov, ktoré vznikli počas existencie betliarskeho múzea (pri teplom čaji a varenom víne).
  • 5. marec 2016 (sobota) 15:0 hod. – Za tajnými dverami v historickej knižnici – kurátori predstavia nález, dlhé desaťročia ukrytý za zamknutými dverami v knižnici kaštieľa.
  • 2. apríl 2016 (sobota) 14:00 hod. – Derniéra výstavy na tému: Čo daroval gróf Gemerčanom.

Odborní pracovníci múzea vyzývajú obyvateľov Betliara a okolitých obcí k spolupráci na dokumentovaní predmetov, ktoré kedysi ich predkovia alebo známi dostali od Andrássyovcov. Zaujíma nás všetko čo súvisí s kaštieľom Betliar, hradom Krásna Hôrka, kaštieľom v Parchovanoch či samotnými Andrássyovcami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM