Radka Deckerová Samospráva

Naj odborné školy v kraji: Naša obchodná akadémia je v TOP 3

Na základe meraní INEKO (Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy) sa Obchodná akadémia v Rožňave v rámci Košického samosprávneho kraja umiestnila na 3. mieste.

Ilustračný obrázok k článku Naj odborné školy v kraji: Naša obchodná akadémia je v TOP 3
Zdroj: Dnes24.sk

Každá škola bola hodnotená na základe údajov za posledné štyri školské roky, pričom do hodnotenia vstupujú nielen výsledky žiakov z externej časti maturitných skúšok zo slovenského jazyka, matematiky, z cudzích jazykov (anglický a nemecký), ale aj uplatnenie absolventov, či ohodnotenie mimoriadnych výsledkov žiakov podľa metodiky ministerstva školstva.

Obchodná akadémia na základe uvedeného hodnotenia skončila v rámci škôl Košického kraja medzi 46 strednými odbornými školami na 3. mieste, ako najlepšia obchodná akadémia v Košickom kraji.

„Je to veľmi pekný výsledok práce učiteľov aj našich žiakov. Dlhodobá intenzívna práca učiteľov sa odzrkadlila aj vo výsledkoch. Nie je celkom jednoduché so súčasnými žiakmi pravidelne pracovať a dosahovať výsledky aj na celoslovenskej úrovni. Preto považujem v prvom rade prácu našich učiteľov za výnimočnú, lebo aj v týchto tažkých situáciách sú schopní podchytiť žiakov a sú ochotní venovať svoj volný čas v prospech našich žiakov a školy. Keby sme chceli za posledné 4 roky zosumarizovať úspechy, dlho by nám to trvalo. Ale v každom prípade je potrebné vyjadriť pochvalu žiakom, ktorí okrem výchovno-vzdelávacích výsledkov, úspešne reprezentovali školu aj Košický kraj v rámci celoslovenských aj medzinárodných súťaží“, povedal riaditeľ školy Baláž.

Riaditeľ vydzvihol aj niekoľko výnimočných výsledkov za posledné dva roky:
Martin Homola – účastník celosvetovej súťažie v Paríži v spracovaní informácií na počítači, Dávid Vaško – účastník medzinárodnej súťaže v Bruseli, kde prezentoval svoj návrh na bezpečnosť práce v podniku v anglickom jazyku, Lukáš Danko so svojimi spolužiakmi získali 3. miesto v medzinárodnej súťaži Cvičných firiem v Prahe, Dominika Tompošová získala 1. miesto v celoslovenskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti, v celoštátnom kole súťaže v spracovaní informácii na PC získali naši žiaci Martin Homola 2. miesto a Radovan Mike 3. miesto. V olympiáde Mladý účtovník sa naši žiaci zúčastňujú pravidelne celoštátneho kola (15 žiakov z celého Slovenska). V športových súťažiach dosahujeme úspechy aj v krajských kolách (stolný tenis, basketbal dievčat). Pravidelne vydávame školský časopis Sršeň, ktorý už tri roky za sebou získal ocenenie v súťaži Štúrovo pero. V škole sa úspešne rozbehlo bilingválne štúdium v odbore obchodná akadémia. Žiaci získavajú všeobecné aj odborné vedomosti v ANJ.

Súčasťou hodnotenia škôl je aj aktivita v podávaní projektov. Za posledné štyri roky bola škola zapojená do projektov, z ktorých získala už vyše 500 000€ pre potreby žiakov a na rozvoj školy.

Že vyučujúci dobre pripravujú svojich žiakov na maturitné skúšky hovoria spracované výsledky aj poďakovanie z úrovne ministra školstva pána Dušana Čaploviča za vynikajúce výsledky v externej časti maturitnej skúšky. Napríklad v externej časti MS z anglického jazyka škola dosiahla v rámci škôl Slovenska 90,6 percentil – len 10% slovenských škôl bolo lepších ako OA Rožňava.

„Za tým všetkým je aj učiteľ. Nie je však jednoduché v súčasnej materiálnej spoločnosti donekonečna dosahovať takéto výsledky. Učitelia sú demotivovaní, štrajk im priniesol zníženie osobného ohodnotenia na nulu. Do nekonečna ani ja, ako riaditeľ školy, nemôžem len morálne ocenovať. Verejnosť si musí uvedomiť, že ich deti chodia do školy a budú o to zručnejšie o čo viac sa im bude venovať učiteľ. Ale keď učiteľ musí zo školy utekať do ďalšej roboty aby uživil rodinu, odvedie v škole len to nevyhnutné, ako sa hovorí „do výšky svojho platu“!!“, povedal na záver riaditeľ Baláž.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM