Peter Simon Samospráva

Nový rebríček transparentnosti miest: Tipnite si, ako sa umiestnila Rožňava!

V Transparency International Slovensko sa po dvoch rokoch rozhodli znovu zhodnotiť transparentnosť v sto najväčších slovenských mestách. Medzi nimi nechýba ani Rožňava. Pozrite sa, ako v rebríčku skončilo naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček transparentnosti miest: Tipnite si, ako sa umiestnila Rožňava!
Zdroj: Dnes24.sk

Transparency International sa bližšie pozrelo na to, nakoľko je podľa nich vedenie samospráv miest a obcí naklonené otvorenosti a transparentnosti voči svojim obyvateľom. "Rebríček je založený na hodnotení poskytovania informácií obcami na ich weboch a cez infožiadosti, ako aj rozsahu nimi zavedených protikorupčných mechanizmov,“ informuje Transparency International.

V tomto roku, v roku 2014, Rožňava dosiahla tretie miesto (celkovo 70 %) medzi stovkou miest z celého Slovenska . V projekte Otvorená samospráva sú mestá hodnotené v rôznych kategóriách ako napríklad prístup k informáciám (83%), účasť verejnosti na rozhodovaní (72%) či verejné obstarávanie a zabezpečovanie služieb (79%), projekty a granty (36%), sociálna oblasť (35%), územné plánovanie či stavebný úrad (67%). „Chcem zdôrazniť, že toto ocenenie patrí predovšetkým občanom nášho mesta, ktorí sa svojimi neraz kritickými postrehmi obracajú na rožňavský mestský úrad. S týmito postrehmi, nápadmi a námetmi však pracovníci mesta ako aj samotné vedenie vie ďalej pracovať a zlepšovať život v našom meste. Ocenenie je takisto zrkadlom pomerov v meste, výsledky projektu môžu využívať napríklad aj podnikatelia pri rozhodovaní o svojim plánoch do budúcnosti, pri výbere mesta v ktorom chcú svoju činnosť rozvíjať,“ povedal primátor Pavol Burdiga.

Podľa Transparency International sa mestá v niečom zlepšili, no stále je veľa nedostatkov. "Teší nás, že aspoň audiozáznamy zo zastupiteľstiev už má 41 miest, trikrát toľko ako v roku 2010. Podobne narástla aj početnosť etických kódexov. Na druhej strane dokumenty o prijímaní zamestnancov stále zverejňuje len 5% miest. O dva roky zmeriame mestá opäť. Veríme, že aj tento rebríček motivuje mnohé k zlepšeniu,“ ohodnotili ľudia z Transparency International situáciu v slovenských mestách.

Foto: mesto Rožňava

Nový rebríček transparentnosti miest
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM